Volledig scherm
Het station in Den Bosch, aan de kant van het Paleiskwartier © Google Maps

Stationsgebouw

ColumnZa 20 apr. Kijk, dat klinkt goed. Lef hebben, zei GroenLinks-wethouder Ufuk Kâhya. Een torenhoge ambitie tonen. En dat voor de komende weet ik hoeveel jaar.

Het gaat over het centraal station. Voor dat gebied is nu vast 12 miljoen euro uitgetrokken. Het is noodzaak: het aantal reizigers stijgt komende jaren met dertig tot veertig procent. Wie nu in de spits vanuit een volle trein de passerelle op wil, weet dat dat het wachten bij de (rol)trap geen pretje is. En de passerelle zelf is ook niet echt een pretje meer, al is dit station uit 1998 toch nog helemaal niet zo oud. Vanaf 2021 moet het in elk geval op de schop.

Tunnel

Misschien wel het leukste is dat openlijk gefantaseerd wordt over een stationsgebouw aan de zijde van het Paleiskwartier. Zeg maar: de kant waar de roltrap net zo vaak stuk is als werkend. Aan die kant is niet zoveel ruimte, dus dat mag je een uitdaging noemen. Maar daar heb je dus lef voor. En een torenhoge ambitie.

Volledig scherm
Het stationgebied in Den Bosch. Station Den Bosch centraal. © Gemeente Den Bosch

Veel uitgangspunten zijn er nog niet, maar dat betekent niet dat je niet mag fantaseren. Over één onderdeeltje worden we het vast eens: schrap het eerste stuk van de Leeghwaterlaan en er ontstaat in elk geval een autovrij plein, zoals een beetje een station verdient. Als de stad dan echt ambitie toont, bouwt het ook een tunnel voor het stuk Magistratenlaan ter hoogte van het station en graaft het de fietsenstalling vast in.

En hop, plots is er ruimte zat. Ruimte voor een groot gebouw, ruimte voor een spetterende entree. Een gebouw bovendien, waarbij men geen enkele rekening hoeft te houden met gevoeligheden, want de historische stad is ver weg. Een gebouw waar we nog in kunnen stoppen wat we willen. 

Dus, wat wil de stad? Moet dat modern of nep-oud? Moet dat hoog of laag? Stuur ideeën naar ba.gotink@bd.nl of reageer op Facebook

In samenwerking met indebuurt Den Bosch