Volledig scherm
De Koningsweg © Maikel Samuels

Terwijl de buurt blijft klagen, stelt gemeente Den Bosch dat Koningsweg al die bussen best aan kan

Vr 4 okt. Terwijl de buurt blijft klagen over de grote hoeveelheid bussen voor de deur, concludeert de gemeente opnieuw: de Koningsweg en de ovonde kunnen al dat busverkeer best aan. 

Door Bart Gotink

Voor een tweede kwartaal op rij heeft de gemeente Den Bosch uren aan beeldmateriaal bestudeerd van de ochtend- en avondspitsen op verschillende dagen bij de ovonde. Daaruit concludeert de gemeente dat de ochtendspits een stuk drukker is dan de avondspits. ,,Tijdens de ochtendspits komt het voor dat het verkeer stilstaat bij de ovonde, maar dat is van korte duur", staat in het verslag te lezen. In de avondspits staat het verkeer nauwelijks stil. In de dertig uur aan bestudeerd beeldmateriaal stond het slechts op één avond (20-6-2019) goed vast, vermoedelijk door een ‘calamiteit’, aldus de gemeente.

De weg kan het aan, bewoners niet

Afgelopen week stuurde de bewonersvereniging nog een boze brief over de vele bussen die sinds kort over de Koningsweg aan. Zij wijzen er vooral op dat als er ook maar één calamiteit is, al het verkeer vastloopt. ,,De weg kan het aan, is jullie devies. De bewoners niet, is ons devies", schrijft bewonersvereniging 't Zand-Zuid. ,,Nu is ook bewezen dat de weg het helemaal niet aankan als er ook maar iets fout gaat in het land.”

Volledig scherm
Den Bosch. Verkeersdrukte in de ochtend op de Onderwijsboulevard thv Avans Hogeschool © Olaf Smit

De gemeente ziet in de monitoring, die nu is afgerond, echter mogelijkheden door te gaan met het autovrij maken van de Onderwijsboulevard. Daarmee gaan er dus nog meer bussen over de Koningsweg. Ook dat is ‘inpasbaar’ concludeert een onderzoeksbureau, ‘met een beperkte verslechtering van de doorstroming en leefbaarheid’. Op de Onderwijsboulevard vinden komende maanden testen plaats om te kijken hoe het verkeer zich gedraagt als deze autovrij is. 

Wel wordt er nog over kleine wijzigingen gesproken. Zo wordt gekeken hoe het fietsverkeer veiliger kan rondom de Luijbenstraat en de Oranje Nassaulaan. Ook wordt nog altijd onderzocht of de extra bussen die de NS inzet bij werkzaamheden of calamiteiten via de andere zijde van het station afgehandeld kunnen worden. Ook gaat de gemeente de Koningsweg ‘betrekken bij de effecten’ die de tijdelijk afsluiting van de Onderwijsboulevard met zich meebrengt. 

Volledig scherm
Het verkeer loopt vast als er teveel bussen over de Koningsweg gaan, en dan vooral rondom de ovonde. © Liza Veltman
  1. Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalatenschap grootgrondbezitter Marggraff
    PREMIUM

    Onderzoek gevraagd naar handel en wandel oud én nieuw bestuur bij nalaten­schap grootgrond­be­zit­ter Marggraff

    AMSTERDAM/DEN BOSCH - Er moet een onderzoek komen naar de (financiële) nalatenschap van de in 2003 overleden grootgrondbezitter Ewald Marggraff uit Vught. Daarbij gaat het om vergoedingen en plannen en onderhoud van panden en landgoederen. Dat wil uiteindelijk zowel het oude als het huidige bestuur van Marrobel bv, die het erfgoed van de excentrieke Marggraff beheert.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch