Volledig scherm
Jheronimus Cross, een evenement dat vorig jaar pas op het eerst op de kalender stond. © roy lazet

'Tijd voor een Urban Run of een Gents Feestje in Den Bosch'

Za 6 apr. De vraag wat voor evenementen de binnenstad mist, lijkt eenvoudig. Maar wie een eenduidig antwoord van de Bosschenaar had verwacht, zit er toch een beetje naast. Van een Urban Trail tot het Glazen Huis: van alles wordt genoemd, maar nauwelijks vaker dan één keer. 

Door Bart Gotink

De reacties zijn een gevolg op de vraag wat voor feest de stad mist, nu vorige week het idee werd geopperd een wildcard in te voeren voor een paar evenementen per jaar. Dat zou vernieuwing kunnen stimuleren op een toch behoorlijk repeterende kalender. 

Dan kan je je dus wel afvragen of Glazen Huis wel vernieuwend is. Steden stonden lang in de rij voor het evenement, maar inmiddels loopt het opgehaalde geldbedrag zo hard terug, dat zelfs 3FM de vraag stelt of ze wel door moeten.  Een Urban Run (hardlopen om maar vooral ook dóór) gebouwen, is dan zo gek nog niet. Een paar jaar geleden stopte de Vestingloop echter wel met het onderdeel Fun Run, een obstakelrace door de stad. Te weinig animo, te veel organisatie. De vraag is dus of het hiervoor wel storm loopt. Verder wordt nog een 'skate, punk, rock en roll toestand' genoemd. Davey Heesakkers wil voor een goede 'ruimte voor concerten zoals in 013, De Melkweg enzovoort' ,,En ga niet zeggen dat het Casino of W2-poppodium vergelijkbaar is, want dat is absoluut niet waar", zo stelt hij.

Gentse Feesten

Fred van Egmond heeft de langste visie op wat de stad node mist. Want 'net als overal in Nederland verzuip je in Den Bosch in de evenementen en festivals'. ,,Maar als je dan toch iets wilt bedenken, doe dan iets in de sfeer van de Gentse feesten. Voor iedereen leuk en niet alleen voor een bepaalde doelgroep. Het leukste feest op straat heb ik ooit meegemaakt in een stadje in Frankrijk: het Feest van de Gevulde Tomaat. Daar was jong en oud, men at en dronk en danste en kon elkaar goed verstaan, omdat er geen teringherrie was". 

Vernieuwend? Misschien. Revolutionair? Zo klinkt het ook weer niet. Misschien is de behoefte aan vernieuwing toch niet zo groot. Een mooie lange aanschuiftafel, wat eten en drinken, en een mens heeft meer dan genoeg...

Veel plezier op het terras dit weekend.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement