Volledig scherm
De ingang van het nieuwe transferium aan de Deutersestraat © Paul Roovers/BD

Transferiumbus Deutersestraat gaat voorlopig niet stoppen in Paleiskwartier

Do 12 jul. De bus die automobilisten van het transferium aan de Deutersestraat naar het de binnenstad moet vervoeren, gaat vooralsnog geen tussenstop maken in het Paleiskwartier.

Door Bart Gotink

Het college van B en W geeft in antwoorden op vragen van D66 aan dat zo'n stop het Paleiskwartier in 'één keer de beschikking krijgt over duizend goedkope parkeerplaatsen'. En dat is ongewenst, omdat in het stationsgebied juist het gebruik van het openbaar vervoer aangemoedigd moet worden. 

Het 'groenste transferium van Nederland' aan de Deutersestraat is pas net open. D66 wijst erop dat de bussen richting de binnenstad vrijwel langs het Paleiskwartier rijden, maar daar niet stoppen. Een gemiste kans, aldus de partij, omdat het een alternatieve parkeerplek zou kunnen worden voor bewoners, scholieren en werkenden in het gebied. Verder is met de komst van een bioscoop en horeca de parkeerdruk al toegenomen in het gebied.

Het stadsbestuur ziet de voordelen ook en stelt dat zo'n stop de 'parkeer- en bereikbaarheidsdruk' kan verbeteren. Bovendien leidt het tot een hoger gebruik van het transferium, zo is de inschatting. Toch wil het college liever inzetten op het gebruik van het openbaar vervoer, ook omdat het gebied juist zo is ingericht. Tot slot wijst B en W erop dat het betaald parkeerbeleid in het gebied net is aangepast, en dat eerst gekeken kan worden wat daarvan de effecten zijn op de parkeerdruk in de wijk.