Volledig scherm
Het vaandel, hier nog bij het gat op de Markt © Bart Gotink/BD

Vaandel van ingestorte pand Markt naar Stadsarchief Den Bosch: langste archiefstuk van stad

Do 10 jan. Het vaandel dat lange tijd aan het ingestorte pand op de Markt hing, is aan het Stadsarchief geschonken. Daarmee is het gelijk het langste archiefstuk (6,5 meter) dat het Stadsarchief in bezit heeft, aldus de makers. 

Initiatiefnemer Imkel Dillen ging samen met Gerard Monté (stadsfotograaf) naar het stadsarchief om de het object aan te bieden. Stadsarchivaris Rolf Hagen nam het daar in ontvangst met het tekenen van een schenkingsovereenkomst. 

Bijzonder tijdsdocument

Er wordt veel aan het Stadsarchief aangeboden, maar lang niet alles kan worden aanvaard, zo stellen de makers. In het archief zitten vooral (digitale) documenten, geluidsfragmenten en beeldmateriaal als foto’s en films. 

De reden van aanvaarding van het vaandel was dat het ‘een bijzonder tijdsdocument is en daarom is opgenomen in het publieke domein’. Het wordt geroemd als egodocument (ontstaan vanuit persoonlijke ervaring) van kunstenaars Imke van Dillen, Nelleke de Noo (illustratie), Ab Bertholet (gedicht), Karin Jonkers (vormgeving) en Verena Stuit (support). 

In het kunstproject konden ook inwoners hun ervaringen kwijt rondom het instorten van het Pearle-pand, en wat voor impact dat op hen had. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch