Van wieg tot graf: Oeteldonk Leeft

Ma 4 ma. Van Oliebollenfantenbaby tot een carnavalsuitvaart, de echte liefhebber neemt carnaval altijd met zich mee. Want misschien wel meer dan ooit geldt: Oeteldonk Leeft.

Door Bart Gotink

Van wieg...

Volledig scherm
Den Bosch. Tessie Ankoné, oliebollenfantenbaby van 2004 met het krantenknipsel van destijds. Op de onderste foto de familie Ankoné © Olaf Smit

‘Daar gaat mijn carnaval’, dacht Marcel Ankoné direct toen op vrijdagavond bij zijn vrouw de weeën begonnen. Maar niet helemaal. Zaterdag werd Tessie geboren, zondag, maandag en dinsdag stond Ankoné gewoon te spelen in de kroeg. Want als je muziek in een clubske speelt, heb je weinig keus. ,,Ik ging wel zo snel mogelijk weer naar huis, hoor”, verontschuldigt hij zich nog even. Ja, apart, dat was de carnaval van 2004 wel.

En dus is het rood-wit-geel bij Oliebollenfantenbaby Tessie met de paplepel ingegoten. Of Oeteldonk Leeft? Dat is bijna een stomme vraag in de familie Ankoné. ,,Ik ga elk jaar met mijn ouders mee”, vertelt de net 15 geworden Tessie. Vijf dagen lang gaan ze van kroeg naar kroeg. ,,Het is gewoon gezellig. En de muziek vind ik ook gewoon leuk.” En voelt ze nog niet de behoefte om inmiddels met vrienden op stap te gaan? ,,Nee, mijn vrienden vinden er juist weer niks aan.”

Record na record

Volledig scherm
Optocht in Oeteldonk in 1937, nabij de Wilhelminabrug. © Afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch

Eigenlijk groeit alles in het levendige Oeteldonk wel een beetje. Het aantal leden van de Oeteldonksche Club is de 13.000 gepasseerd, een record. De afgelopen jaren was de groei jaarlijks liefst 7 procent, zo vertelt Rinske van Kasteren van het Ministerie van Pers, Publiciteit en Communicatie. Het aantal clubkes stijgt licht (173 nu), want in totaal nu 4000 mensen vertegenwoordigd.

Bij de Grote Optocht gaat het aantal deelnemers altijd wat op en af, maar dit jaar doen er vijftien wagens mee, en dat zijn er alweer twee meer dan afgelopen jaren. Het aantal grote loopgroepen en muziekskes blijft stabiel, maar al met al doen er anno 2019 bijna duizend mensen mee aan de optocht. En dat is veel, heel veel, vinden ze in Oeteldonk.

Druk, drukker, drukst

Volledig scherm
Den Bosch, de optocht van Oeteldonk. foto de Pereplukkers trekken door een volle Hinthamerstraat. © copyright Marc Bolsius

Op een mooie, zonnige Oeteldag piept en kraakt de binnenstad onder de drukte. Maar hoeveel dat er exact zijn, blijft lastig te achterhalen. Gemeente en de Oeteldonksche Club (OC) tellen in elk geval al jaren geen totalen meer. ,,Wij focussen op de veiligheid”, stelt de gemeente.

De allereerste optocht, nog zonder Prins Amaderio, trok in elk geval 28.000 bezoekers, zo weet de OC wel. De jaren erna kwamen bezoekers al uit het hele land en werden er vanaf 1884 al speciale nachttreinen ingezet.

Nooit meer verdween Oeteldonk helemaal, al waren er soms zware (oorlogs)jaren met weinig feest. Maar inmiddels leeft carnaval als nooit tevoren. In 2015 was het drukker dan ooit, met schattingen van 80.000 mensen bij zowel de intocht op zondag als de optocht op maandag. Een uitgestelde optocht in 2016? Het lokt gewoon 120.000 bezoekers naar de stad. Oeteldonk, dat leeft.

Alles is te koop

Volledig scherm
Rood-wit-geel brood bij de Broodspecialist in het Hinthamerstraat © Broodspecialist

Voor 2010 was er geen d’n Elfde van d’n Elfde, nu is het een blijvertje. Voor 2016 werd Halfvasten niet gevierd, de toekomst moet uitwijzen of men ook in de lente zin heeft. De kalender dijt overal uit, de liefhebber kan van 11-11 tot en met carnaval zijn ei kwijt. Dat kan hij ook in steeds meer spullen bij steeds meer tijdelijke oetelwinkels. Van schoen tot de boterham, van dekbedovertrek tot boxershort, alles kan in het rood-wit-geel.

... tot graf

Volledig scherm
De urn van Oeteldonk van Klopper en Kramer Uitvaartzorg © Klopper & Kramer

Een urn of kist in de kleuren van Oeteldonk? Ja, dat kan gewoon bij Klopper & Kramer Uitvaartzorg. ,,We bieden dat al jaren aan”, vertelt Roland Kramer. De liefde voor het carnaval kan meegenomen worden tot in het graf. ,,We gebruiken de urnen en kisten overigens wel zelden. Het gaat om 1 á 2 keer per jaar”, vertelt Kramer. Dat geldt niet voor iets subtielere carnavalsverwijzingen. ,,Denk aan rood-wit-gele kaarsen tijdens de ceremonie, of het dragen van een sjaal in Oeteldonkkleuren”. En natuurlijk is daar de muziek. ,,’Ooit zijn we allen samen’, het jubileumlied van 121 jaar carnaval van Ad en Caroline Siemons, is populair.” Op Youtube reageren dan ook een heleboel nabestaanden met kippenvel op het liedje. Kramer: ,,Maar het is natuurlijk ook gewoon een prachtig nummer”.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch