Volledig scherm
Larisa Versluis begint Plant in het pand van Het Zuiden © Plant

Veganwarenhuis Plant vestigt zich aan Schapenmarkt, Foto Het Zuiden sluit in maart de deuren

Ma 4 nov. Plant heeft eindelijk een pand gevonden. In maart 2020 wil Larisa Versluis haar nieuwe plantaardige miniwarenhuis openen, met daarbij een vegan-lunchroom, in een prominent pand aan de Schapenmarkt. De nieuwe zaak komt in het pand waar Foto Het Zuiden al sinds 1945 zit.

Door Bart Gotink

In het pand met op de begane grond bijna honderd vierkante meter wil Versluis zich specialiseren in plantaardig shoppen, eten en drinken. ,,Heel veel mensen willen wel een duurzame keuze maken, maar hebben moeite met het vinden van leuke spullen. Ik ben op zoek naar merken en spullen met bijvoorbeeld bijzondere prints, om het ook aantrekkelijk te maken voor een groot publiek. Zo komen er bijvoorbeeld tassen van ananasvezels.” 

Succes Oerwoud

Versluis is ook eigenaresse van Oerwoud, iets verderop in de Vughterstraat. Het succes daarvan - er staat elk weekend een rij - maakt dat ze nu daarnaast ook Plant start. De sfeer in Plant wordt wel anders, meer in de stijl van een Franse boetiek. ,,Daarbij komt ook plantaardige horeca met toegankelijke keuzes, zoals croissants en patisserie.”

Volledig scherm
Larisa Versluis begint Plant in het pand van Het Zuiden © Plant

Bovenliggende ruimtes wil Larisa groene en duurzame workshops en vergaderruimtesmaken voor omliggende bedrijven, ondernemers, verenigingen en stichtingen. ,,Het moet echt een groene hoek worden, zoals die er eigenlijk nog niet is in de stad. De verdiepingen staan echter wel al decennia leeg, dus we richten ons eerst op de verbouwing van de begane grond.” Versluis kondigde eind vorig jaar de komst van Plant al aan, maar onderhandelingen over andere panden ketsten uiteindelijk af. De zaak wil nu eind maart 2020 de deuren openen.

Eerst een carnavalswinkel

Foto Het Zuiden gaat dan dus dicht op deze locatie, laat eigenaar Marco Lemmens weten. ,,In januari en februari zit er weer een carnavalswinkel in het pand, net als vorig jaar. Daarna sluiten wij de deuren", vertelt Lemmens. Volgens de eigenaar is de markt voor camera's en fotografie momenteel nou eenmaal lastig, helemaal door de opkomst van fotografen met je mobiel. ,,Overal gaan dit soort winkels dicht", constateert hij.

Volledig scherm
Yoga bij Oerwoud in de Vughterstraat © Oerwoud

De zaak op de Schapenmarkt kwam voort uit fotopersbureau Het Zuiden. De fotografen van Het Zuiden maakten vanaf de twintiger jaren al fotoreportages van gebeurtenissen in heel Zuid Nederland. De foto’s werden aan kranten en weekbladen verkocht. Op die manier kreeg Het Zuiden een bijzonder rijk foto-archief, dat een goed beeld geeft van de ontwikkeling in deze regio tussen 1930 en 1980.

Lemmens houdt de mogelijkheid open dat de winkel ergens anders verder gaat. ,,Als ik denk dat de winkel op een andere plek rendabel te krijgen is, dan ga ik dat proberen. Maar dat kan bijvoorbeeld ook in een andere stad zijn.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch