Volledig scherm
© RGB Stock

Verbied het oplaten van ballonnen, wil De Bossche Groenen

PollDEN BOSCH - Het oplaten van ballonnen in Den Bosch moet verboden worden, zo wil De Bossche Groenen. In vragen aan B en W stelt de politieke partij dat ballonnen milieuvervuilend zijn en schade berokkenen aan dieren en hun leefomgeving. 

poll

Het oplaten van ballonnen moet verboden worden

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
470 stemmen

Ook wensballonnen en biologisch afbreekbare varianten moeten verboden worden, stelt de partij. ,,Ook daarin kunnen dieren immers verstrikt raken."

Hoeveel ballonnen er precies jaarlijks worden opgelaten, is niet te zeggen. Wel kent de partij zeker twee gevallen waarin afgelopen jaar in Den Bosch met helium gevulde exemplaren zijn losgelaten. Het gaat de heropening van de Molenhoekpassage in Rosmalen en bij de onthulling van de nieuwe naam van het Dieze College. ,,Er mag voetstoots vanuit gegaan worden dat er in onze gemeente – naast deze twee bekende evenementen - er nog meer gelegenheden zijn geweest waarbij ballonnen zijn opgelaten, zoals bijvoorbeeld bij bruiloften en begrafenissen."

Iets wat direct moet stoppen, zo oordelen de groenen. Vooral vanwege het dierenleed dat dit zou veroorzaken. ,,Verschillende dieren zien de ballonnen aan voor voedsel, waardoor hun magen verstopt raken. Ook de linten die aan de ballonnen zitten, kunnen dodelijk zijn doordat dieren erin verstrikt raken." Het is overigens totaal onduidelijk hoeveel dieren er sterven door de ballonnen.  

In gemeentes zoals Amsterdam, Arnhem, Zutphen, Groningen en Wageningen geldt al een verbod of een ‘actieve ontmoediging’ op het oplaten van ballonnen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement