Video moet het nog één keer uitleggen aan Hollanders: Geen bananenpak of paard in de gang in Oeteldonk

Do 5 feb. Het is vechten tegen de bierkaai, maar de Oeteldonksche club benadrukt het in een nieuwe video nog maar een keer: in het Oeteldonkse wordt carnaval op geheel eigen wijze gevierd.

Door Bart Gotink

Dat de tradities van Oeteldonk nogal eens botsen met die van het volk boven de rivieren, mag bekend zijn. De rechtgeaarde Bossche carnavalvierder kan bananenpakken en pikachu-onesie's nou eenmaal slecht verdragen. De dinsdag van carnaval is misschien wel de leukste dag, is het oordeel daar, want dan is het Ranstadpubliek weer vertrokken en sta je lekker met je kiel vol emblemen tussen de andere kielen vol emblemen.

Maar zodra de stad verandert in het dorp Oeteldonk, trekt dat nou eenmaal ook hordes carnavalstoeristen, zeker in het weekend. Elk jaar zijn dat er meer en meer, en dus doet de Oeteldonksche club de nodige moeite om de tradities niet te laten verwateren. ,,Je vindt bij ons dus geen paard in de gang en we roepen geen Alaaf!", benadrukt de video.

En zo zijn er nog elf zaken die de toerist moet weten voordat ze afreizen naar het zuiden. ,,Kom je ook carnaval bij ons vieren? Bereid je dan voor", stelt de voice-over vast. Of het ook maar enig zin heeft? Over een week of drie weten weten we het.

Volledig scherm
Beeld uit de video van de Oeteldonksche Club © Oeteldonksche Club
  1. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
    PREMIUM

    Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

    DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch