Volledig scherm
Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Dokkum. De Friese plaats is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn schare pieten. © ANP

Vijf ton voor intocht sint is veel te veel, vindt Den Bosch

POLLDEN BOSCH - Den Bosch ziet de intocht van Sinterklaas in de gemeente niet zitten. De intocht is met vijf ton te duur. Daarnaast past de visie van de NTR op Zwarte Piet niet 'naadloos' op de invulling en visie van de lokale sintcomités.

poll

Intocht Sint is zeker vijf ton waard

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1577 stemmen

Vorig jaar betaalde Dongeradeel (Dokkum) ruim vijf ton voor de landelijke intocht van sinterklaas. Dat is 'op dit moment teveel geld', schrijft B en W in antwoord op vragen van het CDA. ,,Mede omdat wij na onderzoek tot de conclusie komen dat het bij dit evenement ontbreekt aan een meerwaarde voor onze citymarketing".

Den Bosch probeerde tussen 2005 en 2013 nog de landelijke intocht van Sinterklaas naar de stad te halen. De stad kon de NTR toen echter niet overtuigen de landelijke intocht in Den Bosch te houden, ondanks meerdere brieven en gesprekken. Daarna richtte de stad zich volledig op het Jeroen Boschjaar.

Zwartepietendiscussie

In die tijd is ook de Zwartepietendiscussie losgebarsten. B en W schrijft daarover dat zij 'de koers van de lokale comités respecteren en ondersteunen'. ,,Wij vinden het belangrijk dat de inzet en koers van lokale stichtingen, verenigingen en comités niet ten koste gaan van eenmalige activiteiten. Wij denken niet dat de visie en invulling van de lokale comités naadloos passen in de gewenste regie van de landelijke intocht van de NTR."

De NTR schreef eind maart een brandbrief omdat nog geen enkele gemeente zich had gemeld om dit jaar de landelijke intocht te verzorgen. Daarop meldden alsnog een hoop gemeenten zich bij de omroep.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement