Volledig scherm
Oeteldonkwinkel in de Visstraat. © Bart Gotink/BD

Waar Oeteldonkse nep-emblemen ongestoord worden verkocht, wordt de bloembak afgestraft

Za 3 feb. Het waren geen makkelijke dagen voor Oeteldonkers met wat ouderwets rechtvaardigheidsgevoel. Aan de ene kant is het o zo moeilijk om op te treden tegen iets aantoonbaar illegaals als nep-emblemen. Een vrolijk en goedbedoeld randgevalletje als kikkers in een bloembak, wordt keihard afgestraft.

Door Bart Gotink

Door schade en schande wijs geworden laat de Oeteldonksche Club al jaren haar officiële emblemen vastleggen. Want richting carnaval duiken steevast illegale kopieën op in pop-upwinkeltjes. Illegaal, maar het aanpakken lijkt een niet te nemen hindernis. Terwijl de emblemen letterlijk in zijn winkel verkocht worden, houdt de eigenaar zich van de domme. De club doet aangifte, maar kan weinig anders dan afwachten of justitie vervolgt. Terwijl boeven ongestoord hun gang gaan, loopt het carnaval duizenden euro's mis.

Volledig scherm
Kikkers voor de deur en aan de vlaggenstok bij Hoofs © Bart Gotink/BD

Nee, neem dan Astrid Hoofs. Zij heeft ook een carnavalswinkel. Een echte. Met echte emblemen. Met mooie pakken en hoge hoeden. Met vlaggen en bloembakken. Zou zij net zo ongestoord haar gang kunnen gaan? Nee, zodra zij een bloembak buiten zet, staat de stadswacht op de stoep om te handhaven. Ze kijkt kritisch naar vlaggen aan de gevel (het laagste punt van de vlag tot het voetpad moet minimaal 220 cm zijn), naar bankjes voor de zaak (maximaal een, niet te groot en van deugdelijk materiaal) en natuurlijk die bloembakken (met beplanting maximaal 120 cm hoog, niet verstorend voor het beeld). Bovenal mag er geen reclame op. Met wat kikkers erin, grijpt de handhaver daarom naar het bonnenboekje: 240 euro. 

De boete is na ophef kwijtgescholden, de wethouder gaat met ondernemers in gesprek over de uitstallingen. Sympathiek, maar misschien kan hij zich dit jaar beter verdiepen in wie zich ergens vestigt, voor hij zich nog een minuut bekommert om kikkers.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement