Volledig scherm
Sint-Catharinakerk in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Waarom geen actie voor het openhouden van de Sint-Catharinakerk?

Do 2 aug. Het doet Wim Melkert wel een beetje pijn als hij ziet hoe de Sint-Catharinakerk er bij staat. Verlaten en beetje bij beetje aan het vervallen.  Dat de kerk aan de dienst onttrokken werd, vond hij al verschrikkelijk. En beter is het er sindsdien niet op geworden. ,,Zolang het leegstaat, zal het ook echt niet verbeteren."

Zijn vader was 25 jaar koster bij de Cathrienkerk, en dus voelt hij zich er nog erg bij betrokken. Zelf was hij misdienaar en zat hij bij het koor. Sinds de sluiting van de kerk gaat hij naar de Sint-Jan. Maar dat is toch anders. Grootser, anoniemer. Nee, geef hem maar die mooie, ronde koepel van de witte kerk aan het Kruisbroedershof. Als je daar de beschildering van ziet, daar word je wel even stil. Helemaal sinds de laatste restauratie.

Klein actiecomité

Maar goed, hij kijkt dus al jarenlang tegen gesloten deuren aan en een pand dat langzaam vervalt. Een rijksmonument nog wel. Hopeloos. Tot hij in de krant zag dat er in Oisterwijk wel succesvol bezwaar was gemaakt tegen een kerksluiting. De trouwe parochianen van de Joanneskerk daar vochten het besluit van het bisdom Den Bosch aan tot in Rome. En voorlopig met succes: de kerk mag openblijven.

Dat wil Koster ook met de Sint-Catharinakerk. Reëel? ,,Ik weet niet exact hoe het gelopen is in Oisterwijk, maar als we genoeg mensen bij elkaar krijgen voor een klein actiecomité, dan moet er toch iets te regelen zijn", denkt Melkert.  Áls er dus maar mensen zijn die mee willen helpen en denken en zich melden bij Wim. De eerste aanmeldingen zijn binnen. 

Eerst de mensen

Nog een verschilletje met Oisterwijk: de kerk was nog niet dicht. Of het daarmee geen gepasseerd station is? Melkert ,,Dan weet ik ook niet, daar zullen we het ook over moeten hebben. Hoe hebben ze het in Oisterwijk aangekaart in Rome?" 

Eerst maar eens de mensen vinden, voor hij aan de lange strijd kan beginnen.