Volledig scherm
Stoeltjes in Jardin du Luxembourg © Google Maps

Waarom jubelen als er iets in Parijs staat, en klagen als het in Den Bosch gebeurt?

ColumnDo 4 ma. 10.000 euro voor 60 aluminium stoeltjes, die vervolgens ook nog eens los van elkaar in een park komen te staan. Dat moet een 1-aprilgrap zijn, zijn dan vooral de reacties. Van ‘dit is echt kansloos’ tot ‘die staan zo in de tuin van iemand anders’.

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Stoeltjes in Jardin du Luxembourg © Google Maps

Nou komt het plan uit een heus B&W-stuk dus een 1-aprilgrap zal het niet zijn. Veel van de argumenten om tegen te zijn - buiten dat het duur is - worden weerlegd. Om diefstal te voorkomen worden een paar stoelen aan elkaar gezet met een ketting,  om vandalisme te voorkomen controleren gemeentemedewerkers extra.

De voordelen somt men ook op. Maar beter is het misschien nog om te kijken naar waar de stoelen al staan. Eentje daarvan? Jardin du Luxembourg in hartje Parijs. Al was ik graag zelf even gegaan: via Google Maps kun je gewoon door het parkje wandelen.

En dan vraag je je af hoe je eigenlijk tegen zo'n initiatief kan zijn. Een man in een zakenpak rust even uit, een half klas is neergeploft, groepjes toeristen, maar ook genoeg mensen in hun eentje slaan de reisgids maar weer eens open. Een rondje langs de honderden stoelen - half bezet, half vrij - is voor iemand die een beetje van gluren houdt fascinerend. Iedereen gebruikt de stoelen anders.

Volledig scherm
Stoeltjes in Jardin du Luxembourg © Google Maps

Wie op Tripadvisor afgaat op de recensies over het park, wordt overspoeld met gejuich over die felbegeerde stoeltjes. Geen Nederlander klaagt. ‘Zeer proper, met overal stoeltjes waar je eventjes kan verpozen’. Goed, Den Bosch mag dan mooier zijn dan Parijs, dit park in Parijs is wel weer iets mooier dan het gemiddelde Bossche plakje binnenstadsgroen. Gelukkig komt het Zuid-Willemspark eraan. Kuch.

Maar waarom jubelen als er iets in Parijs staat, en klagen als het in Den Bosch gebeurt? Koop die stoelen en zet ze morgen nog neer. Tijd voor wat rust.

Volledig scherm
Stoeltjes in Jardin du Luxembourg © Google Maps
  1. Lang wachten bij de pont vanwege afsluiting van A2 richting Utrecht
    PREMIUM

    Lang wachten bij de pont vanwege afsluiting van A2 richting Utrecht

    BRAKEL - De werkzaamheden aan de A2 tussen knooppunt Empel en Waardenburg zijn dit weekeinde volgens woordvoerder Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat ‘vlot en soepel verlopen’. De verkeersader richting Utrecht ging zondagavond rond 22.00 uur al open voor het verkeer. De planning was maandagochtend 5.00 uur. Rijkswaterstaat heeft dit weekeinde ter hoogte van Zaltbommel onder meer zo’n drie kilometer asfalt vernieuwd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch