Volledig scherm
Het Inclusieve Park langs de Zuid-Willemsvaart © Bart Gotink/BD

Wat kan er straks wel en wat kan niet in het Zuid-Willemspark? Dat moet Het Inclusieve Park uitwijzen

Vr 6 sep. Gaby Wynia van Lierop is doofblind. Ze heeft als ze buiten is muren nodig om zich te oriënteren. Als dat niet lukt, zoals bijvoorbeeld op de Markt, dan ruikt ze goed. En ja, dan weet ze waar de Hema is. De Hema heeft een geur. 

Volledig scherm
Het Inclusieve Park langs de Zuid-Willemsvaart © Bart Gotink/BD

Door Bart Gotink

Zij wil ook best eens wat drinken in een park. Wat dan belangrijk is, bij de komst van een nieuw park in de stad? ,,Dat ik makkelijk de bankjes kan vinden”, zegt ze. Een uitdaging als straks het Zuid-Willemspark opgeleverd moet worden, een langgerekt park geheel langs het water van de Zuid-Willemsvaart.

Zeventig meter lange hellingsbaan

Als test is daar nu tijdelijk Het Inclusieve Park geopend. Een park dat rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van allerlei mensen, dat moet laten zien wat straks en wel niet kan in de openbare ruimte. ,,We hebben hier bijvoorbeeld een zeventig meter lange hellingbaan gebouwd voor mensen in een rolstoel, maar ook een trap van vijf meter", vertelt initiatiefnemer Wouter Corvers. ,,Neemt zo'n hellingbaan niet teveel ruimte in, in vergelijking met zo'n goedkoop trappetje? Blijft er ruimte voor groen en park? Dat moet deze test gaan uitwijzen.”

Volledig scherm
Het Inclusieve Park langs de Zuid-Willemsvaart © Bart Gotink/BD

Onderweg op de hellingbaan kom je bijzondere banken tegen. ,,Het gaat niet alleen maar om fysieke beperkingen", zegt Corvers ook. ,,Zo is er een bank gebouwd met zijkanten voor iemand die last heeft van teveel prikkels. Het water maakt hem rustig, de omgevingsgeluiden dan weer niet.” Niet aan ieders wens is voldaan. ,,Voor iemand die straatvrees heeft maar wel erg ontspannen wordt van dieren, hebben we geprobeerd een schaap te regelen. Dat bleek hier voor nu toch niet haalbaar.” Verder zijn er banken van veertig, vijfenveertig en vijftig centimeter hoog, voor ieder wat wils. 

Rolstoel bleef weer hangen

Voor Gaby is langs de hele hellingbaan een houten, opstaande rand aangebracht, waar ze met haar stok tegenaan kan tikken om zich te oriënteren. Wensen blijven er ook. ,,Ik zou het fijn vinden als ik het water kon horen. Daar zou ik mij op kunnen oriënteren."

Volledig scherm
Het Inclusieve Park langs de Zuid-Willemsvaart © Bart Gotink/BD

Maar het belang van de één kan botsen met het belang van de ander, vertelt Corvers. ,,Ergens in dit park hebben we voor een blinde man ribbels aangebracht. Daar bleven mensen in een rolstoel dan weer in hangen, die vervolgens de draai niet konden maken.”

Volledig scherm
Het Inclusieve Park langs de Zuid-Willemsvaart © Bart Gotink/BD

En zo moet de test tot en met oktober gaan uitwijzen wat wel en niet kan. ,,Ik wil vooral ook af van het negatieve.", zegt Corvers. ,,Je hoort zo vaak dat er te weinig gebeurd voor mensen met een beperking. Als we dat hier nou allemaal samenvoegen, hoop ik op wat positieve energie. Ik denk dat je nog zoveel technische oplossingen kan bedenken, maar als je even met mensen in gesprek gaat en naar iemand luistert, kun je ze soms al zover vooruit kunt helpen.”

Volledig scherm
Het Inclusieve Park langs de Zuid-Willemsvaart © Bart Gotink/BD
 1. Problemen voor Computerhuis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  Problemen voor Computer­huis Den Bosch, gesprekken over nieuwe stijl

  DEN BOSCH - Foutje bedankt, of is er iets anders aan de hand? Hoe dan ook, het Computerhuis in Den Bosch (onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie Humanitas) dreigt op te houden te bestaan. ,,Door de verlaging van de subsidie voor de komende jaren moet Humanitas bezuinigen en hebben ze besloten het Computerhuis af te stoten’’, schetst betaalde kracht Anita de Gier, die namens Humanitas het Computerhuis leidt. En daarmee lijkt de toekomst voor de hulp aan kwetsbare inwoners die digibeet zijn onzeker.
 2. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
  PREMIUM

  Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

  DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch