Volledig scherm
Snackbar de Boemerang met eigenaar Ed Trum © Sandra Peerenboom

Wel afzichtelijke letters, geen pretenties, en het volk komt vanzelf

ColumnZa 1 dec. Toen het AD nog friettesten deed, werden ze vermoedelijk aangetrokken door het hippe interieur. Van alle frituurs die ze konden kiezen, stapten ze in Den Bosch de net-geopende Frietzaak aan de Hooge Steenweg binnen. 

Strak groen interieurtje, tot de rand toe gevulde zakken aardappelen: het ademt een mooi, ambachtelijk tintje. De friet scoorde ook: een 9,5

Ook Kees Kroket is verhipt tot een ‘Restaria’, met houten balie en muren met kalkverf. Men rept er over ‘duurzame producten en maatschappelijk verantwoord ondernemen’ in de snackbar, die vooral bitterballen en hamburgers verkoopt.

Nee, dan de Boemerang, al 50 jaar frietbakkers tussen Markt en Loeffplein. Daar is alles nog hetzelfde, sprak de uitbater bij de viering. Geen pretenties hier. ‘Eerst moest alles gezond, nu duurzaam. Wij waaien niet met alle trends mee. Ik hoor collega’s weleens over een ambachtelijke uitstraling, maar dan vraag ik me af waar dat ambacht in zit. Echt niet in de aankleding van de zaak of opmaak van het eten.’

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
Snackbar De Boemerang in de Kerkstraat in 1988 © Erfgoed Den Bosch
Volledig scherm
Snackbar de Boemerang met eigenaar Ed Trum links en rechts medewerker Rein. © Sandra Peerenboom

Er is één oude foto van De Boemerang in het archief. In 1988 zag de zaak er exact hetzelfde uit. De ronduit lelijke letters ‘snackbar’ hangen al op de muur. Welstand zou het nu nooit goedkeuren, wat vermoedelijk de reden is dat ze niet weggehaald worden. Het krijtbord had ‘Saté van de Haas’ in de bonus: vijf gulden. Hier geen klachten over toenemende concurrentie of gebrek aan klandizie: friet bakken en de specialiteit nierbroodjes verkopen, en het volk komt nog altijd langs, zelfs uit Zoetermeer.

Het AD had het schijnbaar op hippigheid voorzien. In andere steden ging men langs bij Pieperz, Pomms’ en een ‘Eethuys’. Mocht iemand ooit nog gaan testen: wandel ook eens binnen bij zo’n zaak met afzichtelijke letters op de gevel. Het zal niet tegenvallen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch