Volledig scherm
Kikkers voor de deur en aan de vlaggenstok bij Hoofs © Bart Gotink/BD

Woedende Hoofs krijgt boete, want er staan kikkertjes voor de carnavalswinkel: 'Ik voel mij een halve crimineel'

Do 1 feb. Vier kikkers in een bloembak en één groen beest aan elk vlag. Leuk? Nee, illegaal, zo oordeelde stadstoezicht donderdagmorgen. En dus kreeg Astrid Hoofs van de overbekende carnavalswinkel in de Vughterstraat een 'dikke prent' van stadstoezicht. 'Ik voel mij een halve crimineel'.

Door Bart Gotink

Het is anderhalve week voor carnaval dus eigenlijk heeft Astrid Hoofs wel iets beters aan haar hoofd. Maar de boete van stadstoezicht donderdagmorgen - en vooral de manier waarop ze die kreeg - maakt haar nu zo boos, dat ze toch van haar werk in de bomvolle feestwinkel wordt gehouden.

Allure

Volledig scherm
De kikkers waar Astrid Hoofs eerst een waarschuwing voor kreeg © Bart Gotink/BD

Want donderdagmorgen werd ze betrapt. En dat voor de tweede keer in een dikke week tijd. Eigenlijk begint het verhaal dus vorige week, toen ze van stadswachten een eerste waarschuwing kreeg. Steen des aanstoots: aan haar gevel had ze, ter decoratie, een hoop kikkers gehangen (zie foto hiernaast). Maar dat was tegen het zere been van de passerende stadswachten. Tenslotte mogen er bankjes, vlaggetjes en bloembakken voor of aan de gevel staan, maar geen kikkerconstructies. Astrid Hoofs gaat niet zomaar akkoord. ,,Dit was voor ons juist een creatieve aanwinst om de feestwinkel wat allure te geven", zo vertelt ze. Nadat ze een paar dagen later met wethouder Jan Hoskam zelf heeft gesproken,  gaat ze toch maar overstag en haalt ze de kikkers weg.

Bloembakken

Daarvoor in de plaats zet ze dan maar bloembakken buiten. Dat mag tenslotte, zo staat in de officiële regels. In de bakken zet ze kikkers: twee stuks per bloembak, vier kikkers in totaal. Ook aan de rood-wit-gele vlaggen (toegestaan volgens de regels) hangt ze maar een extra kikker. Allemaal spullen die overigens afgelopen jaren ook al vaak buiten gestaan hebben rondom carnaval, zo vertelt Hoofs.

Zo passeerden de stadswachten donderdagmorgen een andere gevel dan vorige week. Tevreden waren de twee echter allerminst. Er mogen geen kikkers in de bloembakken en geen kikkers aan de vlag, zo was volgens Hoofs de conclusie. ,,En ze waren onverbiddelijk. Er viel met geen mogelijkheid mee te praten." Weghalen had ook geen zin meer, aangezien ze vorige week al een waarschuwing had gehad. Dus werd direct de boete 
uitgeschreven. Hoofs schat het bedrag tussen de twee- en driehonderd euro.

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
Hoofs donderdagmorgen, met de kikkers waarvoor ze een boete kreeg © Bart Gotink/BD

Kerst en pizza

Het is niet voor het eerst dat strikte naleving van de regels tot wrijving leidt tussen ondernemers en de gemeente/stadstoezicht. Zo had Wijnbar Dirk ooit te hoge tafels op het terras, werden de ondernemers van Jutt boos over een boete voor een kersttafreeltje voor de deur en werden vlaggetjes bij New York Pizza verboden

De bloembakken en vlaggen bij Hoofs staan er donderdag begin van de middag in elk geval nog. Hoofs weigert ze nog even weg te halen. Uit frustratie. ,,Met stadstoezicht viel niet te praten, maar ik wil gewoon dat iemand luistert naar wat ik te zeggen heb. Niemand heeft  toch last van die kikkers of loopt er tegenaan? En hoe moet ik anders mijn winkel nog een carnavalsuitstraling geven?"

De gemeente Den Bosch is begin van de middag om een reactie gevraagd. 

Volledig scherm
De officiële regels voor winkeliers omtrent plantenbakken © Gemeente Den Bosch
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement