Volledig scherm
Tijdens het Nationaal Theaterweekend van vorig jaar kreeg het publiek voor de eerste keer een rondleiding. Uniek voor het publiek: op het podium in plaats van op het pluche. © Lievekamp

'Blieken' in de kleedkamers tijdens Nationaal Theaterweekend

Woe 24 jan: Voor een tientje op de eerste rij tijdens het Wintercircus of door de kleedkamers van de sterren snuffelen. Dat kan dit weekeinde in theater de Lievekamp.

Dan zet het Osse theater haar deuren weer wagenwijd open, net als zo’n zeventig andere Nederlandse theaters. Dat heeft alles te maken met het jaarlijkse Nationaal Theaterweekend.

De insteek: ,,De drempel verlagen voor mensen die normaal gesproken niet naar het theater komen”, vertelt programmeur Ron Megens. Vorig jaar is dat goed gelukt. Ook dit jaar verwacht het theater weer ruim drieduizend bezoekers over deze drempel te krijgen.

Rondleidingen

Vooral de gratis rondleidingen door het theater – vorig jaar geïntroduceerd – scoren goed bij het publiek. Megens: ,,Mensen komen toch op plekken in het theater waar ze normaal gesproken nooit komen. In de kleedkamers, de artiestenfoyer waar een tafel met handtekeningen staat en in de orkestbak.” Daarom staan er komend weekend negen rondleidingen gepland. Gratis, maar hiervoor is wel een aanmelding vereist.

100.000 bezoekers

Het gaat goed met het Osse theater. In 2017 ontving het theater 100.000 bezoekers, tien procent meer dan in 2016. ,,Je ziet dat dit een landelijke trent is, het gaat beter met de theaters. Maar tien procent meer bezoekers? Ik denk dat Oss daarmee toch wel aan de hoge kant zit.”

Het Nationaal Theaterweekend start zaterdag met rondleidingen en een theaterquiz gepresenteerd door Peter van Aar. Om 14.00 uur draait de voorstelling De boze heks en Assepoester verteld door de Zandtekenaar. Daarna meer rondleidingen, een theaterbingo met Kristel de Laat en afsluitend om 20.15 uur de muzikale show Heel Holland op z’n kop en een cabaretshow van Vlaming Bert Gabriëls. Zondag is het de beurt aan Wintercircus Arlette Hanson en Nico met z’n kliko. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement