Volledig scherm
Voormalig Buitengewoon wordt 'Buitengewoon Eigenaardig', een dagbesteding. © Rachelle Suppers

Buitengewoon Eigenaardig: dagbesteding in voormalig restaurant

Do 8 feb: 'Een bijzondere aankondiging met een eigenaardig karakter.' Dat staat geschreven op de posters die op de ruiten van het voormalige restaurant Buitengewoon in de Kerkstraat zijn geplakt. 

Ja, voormalig ja. Mij was het ook even ontgaan, maar het smakelijke restaurant is dus niet meer. Vorig jaar verdween het geruisloos van de radar.

Nu wordt in het pand iets nieuws aangekondigd: ‘Binnenkort openen wij in het centrum van Oss een nieuwe dagbesteding’. Hè? Maar wie dan? En hoe dan? Een rondje sociale media brengt mij bij de nieuwe huurders: Carolien Florussen en Mildred de Vaan. Beide dames zitten ook achter Heart Care, waar ze zorg bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Ook dagbesteding hoort daarbij. Maar Heart Care en de nieuw te openen dagbesteding in Oss staan wel compleet los van elkaar, benadrukt het duo. Het enige wat de locatie verbindt aan de woongroepen van Heart Care is Pieter. De vrolijke ober van Buitengewoon en bovendien zoon van pandeigenaren Yvonne en Peter van Vugt. Met de nieuwe invulling van het pand gaat het eigenlijk weer terug naar de kern: werkplekken bieden voor jongeren met een (verstandelijke) beperking.

Géén restaurant

,,Maar het wordt absoluut geen restaurant”, benadrukt Mildred de Vaan. ,,Wat het uiteindelijk precies gaat worden is ook deels afhankelijk van wat ‘onze’ mensen, de dagbesteders, willen. Richt de wereld in naar je eigen zin. Het idee is om rechts een huiskamer te creëren en links een atelier waar gewerkt wordt. Alles wat binnenstaat is straks te koop.”

Dat kan de ene keer dus een lampenkap zijn, de volgende keer misschien een tafel. En iets lekkers bij de koffie, dat hangt er vanaf wat er in huis is. De Vaan: ,,Als je bij mij thuis zou komen en ik heb koekjes, krijg je koekjes. Heb ik de volgende keer taart, dan krijg je taart. Zo werkt het hier ook.”

De nieuwe titel van de dagbesteding wordt Buitengewoon Eigenaardig. ,,We wilde Buitengewoon behouden omdat het past. Eigenaardig komt van eigen en aardig.”

Ondertussen zijn de voorbereidingen in volle gang. De dagbesteders helpen zelf mee met de inrichting. Om hen niet op te jagen is er nog geen officiële openingsdag vastgesteld. De verwachting is dat het medio maart open zal zijn. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement