Volledig scherm
De Osse kiel mét Osse emblemen. © Rachelle Suppers

Carnaval: wat moeten we aan?

Vr 2 feb: Of je het nou leuk vindt of niet: carnaval is in aantocht. Nog maar een paar hoempapa’s en dan verandert de Heuvel weer in het Ossekoppeplein, hossen we waarschijnlijk allemaal op het welkomstlied van De Luizenmoeder en komen we thuis met een pak klevend confetti onder onze schoenzolen. Maar eh, wat doen we eigenlijk aan dit jaar?

Met nog maar één week carnavalsartikelen verkopen te gaan kan Peter van Lieshout er wel wat van zeggen. ,,De luxe jassen zijn dit jaar erg populair”, vertel de ondernemer die zijn zaak Opera for Men jaarlijks omtovert tot carnavalswalhalla van Oss. Hij trekt een damesjas met pailletten en een vrolijke print uit het rek. ,,Voor mannen was de jas altijd al in trek, het is lekker makkelijk om aan te doen. Maar ook de vrouwen kiezen steeds vaker voor een jas.”

Op de toonbank liggen stapels emblemen, speciaal ontworpen voor Oss. Enne, hier geen geruzie over nepemblemen á la Oeteldonk. Van Lieshout is namelijk de enige die de Ossekopperijk-emblemen verkoopt. ,,De kiel met opgestreken Osse emblemen wordt ook steeds meer verkocht. Dit jaar hebben we ook kiels voor kinderen. Met de verkoop van dat geelblauw zijn we drie jaar geleden gestart. Toen nog met drie emblemen, inmiddels hebben we er twaalf.”

Wie niet zo’n feestneus is en niks snapt van de emblemen waar ik het over heb: dat zijn dus ‘plaatjes’ die je op je carnavalsjas kunt strijken om te laten zien uit welk ‘rijk’ je komt. In Oss dus het Ossekoppenrijk, in Den Bosch al eeuwen een op hol geslagen rage met plaatjes van het Oeteldonk. Het vertegenwoordigt een bepaalde trots op de stad.

Een trots waar in Oss pas dus sinds drie jaar een markt voor is. ,,De verkoop van de Osse emblemen gaat best goed. Je ziet ook dat mensen het jaarlijks uit willen breiden.”

Ook populair dit jaar: een pakje van Max Verstappen voor de kids, superhelden en bierlaarzen. En ja, ook de camouflagehorror en het korte cheerleaderjurkje gaan nog goed. ,,Maar het lijkt wel alsof carnavalsvierders voor wat luxere kleding kiezen. Het mag allemaal wat netter”, bekent Van Lieshout.

Proost op dat onze manieren deze carnaval net zo sjiek de friemel zijn als onze kleding. Alaaf! 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement