Volledig scherm
Een vol centrum tijdens Klunen in Oss.

Centrummanagement Oss woest op gemeente, rechtszaak over zaterdagmarkt dreigt

OSS - Het Osse centrummanagement heeft het helemaal gehad met het gemeentebestuur. In een gepeperde brief aan de voltallige gemeenteraad dreigt het CMO de samenwerking met de gemeente op te schorten. Ook dreigt een rechtszaak als Oss de zaterdagmarkt daadwerkelijk op de Heuvel laat staan. 

Het gemeentebestuur maakte deze week bekend dat het handjevol verkopers dat zaterdag op de Heuvel staat toch niet hoeft te verkassen. Daarmee komt Oss terug op eerder gemaakte afspreken. Dat schiet bij het CMO in het verkeerde keelgat. Volgens de belangenorganisatie voor ondernemers in het centrum zijn winkeliers het zat om op de beste dag van de week tegen een kraam aan te kijken. 

Het CMO schrijft op dit moment te onderzoeken of het juridische stappen kan nemen tegen de gemeente. Daarover spreekt het binnenkort tijdens een bijzondere ondernemersavond. 

Druppel

Het besluit is wat het CMO betreft de druppel die de emmer doet overlopen. Al langer voelt de club zich niet meer serieus genomen door het gemeentebestuur. In de brief van donderdagmiddag somt het bestuur en aantal recente voorbeelden op van belangrijke besluiten waarin het niet is meegenomen. Dat zijn onder meer het fietsverbod in de binnenstad dat volgende maand ingaat, het stopzetten van de proef met een verlaagd parkeertarief en de aanpassing van het evenementenbeleid. Het bestuur spreekt van een zorgelijke en opmerkelijke ontwikkeling. Naar een verklaring is het volgens het CMO gissen. 

,,Het bestuur heeft nu met verontwaardiging en verbijstering kennis genomen van het collegebesluit met betrekking tot de zaterdagmarkt", schrijft het bestuur. ,,Ook daarover zijn wij niet geïnformeerd of gevraagd voor overleg. Ook kwam er geen enkele reactie op onze mails waarin wij onze zorgen in detail uitten.” Het CMO spreekt van een ‘totale demotivatie’ van al het werk en de vele tijd die veelal vrijwillig in het centrum worden gestoken. 

Centrummanager Jack van Lieshout wil de brief desgevraagd niet toelichten. Hij wil eerst in gesprek met de gemeenteraad. 

Oorlogsverklaring

De brief is niet anders te interpreteren dan een oorlogsverklaring aan het nieuwe college. Vrijwel alle punten waar het CMO zich aan stoort, behoren tot de portefeuilles van de nieuwe wethouders Thijs van Kessel en Joop van Orsouw. Zeker met die laatste botste het CMO al regelmatig. Bijvoorbeeld over het fietsverbod, een verkiezingsbelofte van Van Orsouw.

De brief is ondertekend door het voltallige bestuur van het centrummanagement Oss. Onder wie voorzitter en oud-wethouder Jan van Loon en centrummanager Jack van Lieshout.