Volledig scherm
Toen verkleden tijdens Klûnen nog heel gewoon was... © Peter van Huijkelom

Column: Avondje Vorst(ival), dagje 'klûnen'

Do 25 jan: Die kou moeten we er maar even bij bedenken, want dat vriespunt gaan we komend weekeinde niet halen. En dat is ook helemaal niet zo erg wanneer je in een tent staat te springen en even buiten naar de wc moet of wanneer je in je carnavalspak van kroeg naar kroeg hopt.

Op Vorstengrafdonk worden de latten zaterdag weer onder gebonden voor het jaarlijkse winterfestival Vorstival. Toch wél met Snollebollekes, want die is weer beter en belooft dit weekeinde weer van de partij te zijn. (Was hij ziek? Ja, hij had een infectie. Wie is Snollebollekes? ‘Allemaal van links naar rechts de tent die wordt gemold’).

Zondag nog meer ‘ijspret’ want dan zwalkt Oss – vast ook op de melodietjes van Snollebollekes – weer de cafés af tijdens de 34ste editie van Klûnen. Ook dit jaar weer dertien deelnemende cafés. Minder dan ‘vroeger’, gelijk aan vorig jaar. ,,Nieuwe namen zijn Da Silva, voorheen De Kamer, Hei & Ikke 2.0 en de nieuwe locatie van Rebel. Het Kaatje doet ook weer mee”, weet René van Hinthum, voorzitter van stichting Klûnen. En waar het feestje voorheen was gekoppeld aan Friese stedennamen, nemen de kroegen nu voor het tweede jaar de namen van Brabantse carnavalssteden aan. ,,Makkelijker versieren voor kroegen, carnavalsversiering hebben zij vaak toch al in huis. En we willen ook stimuleren dat het publiek verkleed komt. De carnavalsbeleving mag groter zijn.”

Ook koopzondag

Alaaf! En waar winkeliers het een paar jaar geleden nog een beetje benauwd kregen van de combinatie Klûnen en koopzondag, lijkt dat nu voorbij. ,,We hebben dit vier of vijf jaar geleden ook meegemaakt. Ondernemers vonden het toen spannend, maar het is heel goed gegaan. Het kan ook juist een impuls zijn. Even winkelen en dan klûnen. Hopelijk niet andersom”, lacht Van Hinthum.

Lijkt me ook niet prettig, nee. Al die ‘schaatsers’ in je toko. ,,En het centrummanagement zorgt ervoor dat er zondag blaaskapellen door het centrum lopen.”

De hoop ligt op 2500 bezoekers voor Klûnen. Andere aantallen dan ‘vroeger’. Al werden er vorig jaar wel aanzienlijk meer kluunkaarten verkocht dan voorheen. ,,Zonder kom je er echt niet meer in. Iedereen moet een persoonlijk bandje hebben. Dat moet ook, want zo blijft het feest betaalbaar.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”