Volledig scherm
Scene uit het horrorhuis van Mama's met een missie, afgelopen vrijdag 13 oktober. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Column: 'Halloweenstad' Oss

Ma 23 okt: Halloween, Halloween, Halloween. Je kunt er deze week echt niet meer omheen. De griezels, vampieren en heksen zijn de pullen bier tijdens de Oktoberfesten nu toch echt voorbij gesneld. Binnen de gemeente Oss in ieder geval zeker.

Halfweg dit jaar schreeuwde het Osse centrummanagement al van de daken dat Oss ‘de Halloween-stad van Nederland’ moest worden. Gemeente, zelfs. Resultaat van deze wens is een bomvol programma voor het stadscentrum. ‘Bloedsoep’ op de Heuvel, een zombie- en heksentocht langs de kroegen, een eng doolhof, een horrorfilm en ga nog maar even door. Het horrorhuis van de Mama’s met een missie trapte op 13 oktober af in de Driek van Erpstraat. In de herfstvakantie werd ook in het centrum van Oss alvast wat gegruweld en afgelopen zaterdag was het raak in de bossen van Berghem tijdens de derde editie van het Halloween-evenement van openluchttheater Hoessenbosch.

Maar er komt dus nog meer. Een hele week lang. In Oss. Op sociale media loopt de spanning hier en daar al hoog op: tere kinderzieltjes zouden beschadigd worden en we laten ons een Amerikaans feest als Halloween door de strot duwen.

Tja. Ik snap het wel. Voor geen goud dat ik als kind in een spookhuis ging. Laat staan dat ik onvrijwillig allemaal engerds in het openbaar tegen kwam. Nee, dat was verpest door een paar kriebelende sliertjes tijdens een wandeltocht door een donker kermisspookhuis aan de hand van mama. Toen vriendinnen het een paar jaar geleden waagden me te vragen of ik mee in een horrorhuis in een bepaald pretpark ging hield ik ook koppig ‘nee’ vol. Een jaar later was ik om. Met hartkloppingen, een droge mond en gierende zenuwen ging ik. En het was leuk. Heel leuk. Vraag me niet waarom het een kick geeft als je je de pleuris schrikt en waarom mensen hier vrijwillig voor kiezen, maar het is zo.

Dus ja, kinderen komen echt wel een keer over de schrik heen. Ze zijn niet van suiker. Gun de liefhebber een beetje actie in oktober, zie hoe goed winkeliers hun best doen om hun etalages te pimpen en geniet van wat leven – of ‘dood’? – in de brouwerij. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”