Volledig scherm
De kruising bij Museum Jan Cunen (linksboven) wordt een rotonde. © Gemeente Oss

Column: Hoera, verschrikkelijk kruispunt wordt rotonde

Woe 8 nov: Eindelijk gaat mijn minst favoriete kruispunt van Oss dan op de schop. In de loop van 2018 verandert het warrige kruispunt voor het Osse museum in een overzichtelijke rotonde, afgaande op de plaatjes en de plannen van de gemeente Oss.

Mijn aversie van de kruising begon toen ik als 11-jarig meisje mijn fietsexamen deed. Knetterzenuwachtig was ik, want zodra het op school over verkeersregels ging dwaalde mijn gedachten snel af. Ja, hand uitsteken, ja, stoppen voor rood licht, ja, goed naar rechts kijken. En goed voorsorteren. 

Wat? Voorsorteren, hoe moest dat ook alweer? Het zweet brak me uit toen ik op mijn kekke blauwe fiets kruispunt Jan Cunen naderde, toen nog zonder keurig gemarkeerde fietsstrook, en ik linksaf moest slaan naar de Raadhuislaan. Denkend dat ik er goed vanaf was gekomen bleek ik in groep 7 het enige meisje van de klas dat gezakt was voor haar fietsexamen. Janken dat ik deed. 

Geen legaal fietsdiploma

Als ultieme straf viel het herexamen op dezelfde dag als dat superleuke kinderfeestje waar al mijn vrienden al heel lang naar uitkeken. Natuurlijk was ik ook nog eens de allerlaatste in een rij kinderen die amper konden fietsen en het regende pijpenstelen. Deze keer ging het fietsen beter, maar als de examinatoren niet waren gaan schuilen voor de regen en goed op deze laatste deelnemer van het herexamen hadden gelet hadden ze gezien dat dit meisje keihard door rood fietste om nog iets mee te pikken van dat leuke kinderfeestje in het Sportiom in Den Bosch. Tja. Overigens heeft dit meisje zonder legaal fietsdiploma wel haar autorijbewijs in één keer gehaald. En dat in Nijmegen, de stad die keizer is in ingewikkelde rotondes.

Dus ja, doe mij maar een rotonde meer in Oss. Naast minder gedoe voor voorsorterende fietsers is het natuurlijk ook nog eens fijn dat er wat verkeerslichten verdwijnen en fietsers verderop - hopelijk - veilig de Raadhuislaan kunnen oversteken. 

Verkeersregelaars

Alleen de verkeersregelaars in opleiding zullen balen van het verdwijnen van deze verkeerslichten. Met regelmaat dient het drukke kruispunt Oostwal/Raadhuislaan namelijk als oefenlocatie voor verkeersregelaars in spe die hier zo goed mogelijk een rood, oranje en groen lichtje proberen te vervangen. Dat wordt dus zoeken naar een nieuw plekje. Of misschien kunnen ze wel helpen wanneer half Oss in paniek raakt omdat het een stukje om moet rijden?

Lees ook: Oss trekt Jan Cunen bij centrum en meer ruimte voor groen en voetganger

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”