Volledig scherm
Curling op Winterland Oss 2017. © Jan van Leest

Column: 'Jeu de boules op ijs'

Do 14 dec: Het heeft altijd iets sufs, vind ik. Zo’n zware steen die over het ijs glijdt, aangemoedigd door enkele fanatieke volwassenen die hopen dat ‘hun steen’ het dichtst naar de witte punt in het midden schuift. Suf op een manier als Mens-erger-je-niet, gourmetten en sjoelen. Knus suf, maar wel gezellig.

Toch heb ik nooit echt begrepen hoe zo’n spelletje curling werkt. ,,Heel kort door de bocht: jeu de boules op ijs”, legt Jan van Leest uit. Samen met Pascale Zegers is hij wedstrijdleider bij de competitie curling op de ijsbaan van Winterland. ,,Je moet als team proberen om de steen zo dicht mogelijk bij de witte punt in de cirkel van blauw en rood te krijgen. En zo’n steen schuift al gauw te snel of te langzaam.”

Klinkt niet bijster spannend. ,,Het is een sport waaraan iedereen kan meedoen. Je hoeft er geen conditie voor te hebben, geen speciale kleding en het is voor alle leeftijden. Er doet bijvoorbeeld een tennisclub mee, twee carnavalsverenigingen en er zijn wat bedrijven. Het gaat vooral om de gezelligheid”, bekent Van Leest.

En het spelletje – overigens een Olympische sport – blijkt populair want er hebben zich maar liefst 36 teams ingeschreven dit jaar. Meer dan vorig jaar. Dat terwijl prijzen om mee te doen niet echt mals zijn: een inschrijving voor een bedrijf dat zich als team inschrijft is 250 euro. Vrienden en verenigingen hoeven ‘maar’ 100 euro af te tikken. En dan kan het ook nog zijn dat je team er na de poulewedstrijden al uit ligt. ,,Voor veel bedrijven zat een deelname aan curling al in het sponsorpakket. Wat betreft de hoogte van de kosten: wij moeten de ijsbaan in de avond dichtgooien voor curling. Die ijsbaan moet toch blijven draaien zodat het allemaal niet smelt, dus ja, daar komen wel wat kosten bij kijken”, geeft Van Leest toe. Nou ja, we zien het maar als het golfen onder de ijspret.

De grand finale van curling op Winterland is op zaterdag 6 januari. Vorig jaar ging Osse carnavalsvereniging ’t Ken Net er met de kampioenstitel vandoor. Van Leest: ,,Maar dat wil niks zeggen, dit jaar hebben ze bijvoorbeeld al een poulewedstrijd verloren.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.