Volledig scherm
Antonio ondanks regen en wind hard aan het werk op de Burgwal. © Rachelle Suppers

Column: Levensgevaarlijke kerstbomen, dappere fietsers en een hardwerkende 'vuilnisprikker'

Do 18 jan: Ach, er is weer storm voorspeld. ‘Het zal wel weer’, dachten we vast even allemaal. Maar de foto’s en videobeelden zijn niet mis.

 De storm van donderdag komt qua kracht zelfs op de zevende plaats sinds de eerste metingen in 1901. In Den Bosch waaide mensen á la Dorothy van The Wizard of Oz de lucht in, bij Meubitrend in Oss kwam het isolatiemateriaal van de wand af en bij mij thuis vlogen zelfs stukken lood van de schuur. Op straat een ravage aan takken, rondslingerend plastic en verdwaalde kerstbomen die opgehaald moeten worden. 

Ik heb mij dan ook enorm verbaasd over het aantal jonge scholieren dat door weer en windstoten van bijna 80 kilometer per uur – gemeten in Oss – dapper naar school fietsten. Toch wel een beetje met gevaar voor eigen leven, getuigen de gesneuvelde bomen in en om Oss. Zoals in de Spoorlaan, bij flat de Bosbes en de geknakte takken van één van de mooie bomen in het Jan Cunenpark.

En winkelweer, dat was het al helemaal niet. ‘Stadsonderhouders’ Antonio en zijn collega’s blijven ondanks hagel en wind stug doorwerken, gewapend met vuilniszak en prikstok. ,,De stad moet schoon zijn. En het rondslingerend vuil moet geen gevaar vormen voor de mensen”, vindt hij. In de zomer is Antonio te herkennen aan zijn blote getatoeëerde armen, zijn bladblazer en oranje hes. Nu is hij toch wat warmer aangekleed. 

Ondanks het weer geniet ’ie van zijn werk. ,,Ik hou van opruimen”, bekent hij. Maar  het werd hem wel even vrijwel onmogelijk gemaakt. ,,Ik was al vroeg in de ochtend aan de gang, maar op een gegeven moment waaide het zo hard dat ik wel even moest stoppen.” 

Hij wijst naar een berg kerstbomen op de Burgwal, met daarnaast drie gedumpte bloempotten. ,,Levensgevaarlijk dat die kerstbomen vandaag allemaal op straat liggen. Voor hetzelfde geld waaien ze tegen een fietser”, waarna hij wat vuil wegprikt. Ook de bloempotten ruimt hij maar op. ,,Veiligheid boven alles. Je wilt niet dat ze er in het weekend mee gaan gooien, hè.” Dan gaat hij weer verder, kijken welke pijn van de stormschade hij kan verzachten. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement