Volledig scherm
Daan Versteegde en zijn honden op het 'indianenkamp Kapotte Kniej' in Oss. De drie wonen samen in één caravan. © Paul Driessen

Column: Oss en 'hippies' in een caravan

Ma 8 jan: Oss heeft dus sinds kort een eigen 'house-hippie'. Eentje die met zijn twee honden leeft in een zelf geknutseld minidorp dat hij indianenkamp Kapotte Kniej noemt. 

Ik heb het over de 35-jarige nomade Daan Versteegde die probeert een eigen utopie te bouwen. Een utopie waarin iedereen gelijk is, kan komen dansen op housemuziek en desnoods zijn boot mag lenen om de wereld rond te varen, aldus de woorden van de Brabander zelf in deze krant van afgelopen zaterdag.

Klinkt bekend

Het klinkt allemaal erg bekend. Hadden we niet al zo'n ontheemde dertiger die met zijn honden ergens in een caravan in de bosjes woonde? Ja, Jeffrey Claes. In 2015 bezocht ik zijn geïmproviseerde onderkomen, bestaande uit twee tenten. Hij leefde met zijn vier herdershonden alsof het zijn kinderen waren en weigerde - kort door de bocht - als een normaal mens in een huis te gaan wonen omdat hij dan zijn honden zou kwijtraken. Ik denk er nog weleens aan terug. Onvoorstelbaar hoe iemand zo ver verwijderd kan raken van de maatschappij . Claes kreeg een stacaravan toegewezen in de Ruwaard, op kosten van de gemeente Oss. Dat ging bijna een jaar goed. In oktober 2017 werd er soft- en harddrugs gevonden in zijn nieuwe thuis. De burgemeester vermoedde drugshandel. 'Onzin', noemde Claes het zelf. In Almelo zou een opvang op hem wachten, eentje waar honden niet welkom zijn. Niet veel later verdween hij uit beeld. Inmiddels lijkt hij van de aardbodem verdwenen. De gemeente Oss heeft geen idee waar hij is, de reclassering ook niet.

Onbedoeld walhalla

Alsof hij het stokje heeft doorgegeven aan de 'house-hippie', de nieuwe mysterieuze caravanbewoner van Oss. En hoewel ik het bewonderenswaardig vind dat iemand wil en durft te leven als een indiaan, dansend op housemuziek om zijn eigen houtkachel, hoop ik toch niet dat de gemeente Oss met het geval Jeffrey Claes onbedoeld een walhalla is geworden voor ontheemde hippies met honden. Het lijkt mij tenminste niet echt de bedoeling dat iedere zelfverklaarde hippie die besluit een kampje op te slaan zomaar zijn eigen gedoogcaravan krijgt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.