Volledig scherm
Salsakoppel Astrid en Louis van Esch openen dansschool L.A. in Oss. (privéfoto Astrid en Louis van Esch)

Column: 'Oss is wel klaar voor salsa'

Ma 15 jan: Stikjaloers ben ik altijd op die vijftigplussers die tijdens de veertigjarige bruiloft van Truus en Henk met twee vingers in hun neus over de dansvloer zwieren. En hoe vaak zo’n vijftigplusser ook probeert ‘mij wel even te leiden’, er volgt meestal een faliekante mislukking. Ik ben namelijk van de generatie ‘kan-niet-dansen-en-laat-zich-niet-leiden’.

Stijldansen is dan ook wel een beetje passé en hoort niet meer bij de opvoeding. ,,Salsa daarentegen is populairder dan ooit”, zweert Louis van Esch, niet geheel objectief. Samen met zijn vrouw Astrid opent hij deze maandagavond dansschool L.A. in Oss. In danscentrum Zwijsen. De naam van de school heeft overigens niets te maken met de twee beginletters van hun voornamen, maar alles met Los Angeles. Dat is namelijk de dansstijl waar zij les in geven. ,,In salsa heb je de LA-stijl en de Cubaanse. Over de hele wereld gezien wordt de LA-stijl het meeste gedanst.”

Na vijf jaar lesgeven in Vlijmen en twee jaar in Den Bosch en Rosmalen waagt het Bossche paar het in Oss. ,,Er zit hier weinig. Salsa Brava is er volgens mij nog, maar heel kleinschalig. We geloven wel dat Oss klaar is voor salsa”, lacht Van Esch die 25 jaar lang een respectabele taekwondoschool in Den Bosch runde. ,,Voor mannen is dansles vaak een hoge drempel. Dat merken wij ook wel, er zijn altijd meer vrouwen. Overigens kunnen die bij ons gewoon terecht: we hebben een aantal gevorderde heren die graag meedansen bij de beginners”, belooft Van Esch.

Ik ben benieuwd. Mijn eerste salsapoging was vorig jaar. Want ‘we gingen naar Cuba en daar moet je wel dansen’. Nou, ik geloof dat mijn vriend en ik uiteindelijk één zielig dansje hebben gedaan op een straatfeest in Viñales. Daar bleef het wel bij. We hebben uiteindelijk dan ook maar vijf lessen gevolgd. Volgens Van Esch hoeft salsa overigens niet in je bloed te zitten, je kan het gewoon leren. ,,Ik ben perfectionistisch en we hebben een team van twaalf mensen ter begeleiding, 99 van de 100 kunnen salsa leren.”

Dus Truus en Henk, op jullie vijftigjarige huwelijk kom ik graag ook een rondje dansen. Maar dan geen quickstepje. Dan doen we een salsadansje. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement