Volledig scherm
De Braboog wordt op z'n plek gezet bij de ingang van de Pauluskerk. © Roy van der Lee/BD

De ‘Braboog’ landt na online zoektocht bij de Pauluskerk in Oss

OSS – Ze noemt het met een knipoog de Brabantse Arc de Triomph. Versierd met rode en witte tegels, precies zoals de provincievlag. Jarenlang stond het werk te verstoffen in de garage van de Osse kunstenaar Roos de Bruijn (25). Maar sinds vrijdag is de Braboog op z’n plek bij de entree van de voormalige Pauluskerk.

De Bruijn maakte het werk een paar jaar geleden al tijdens haar studie aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, in opdracht van de provincie. Toen ze de school verliet, ging de kleurrijke boog mee naar huis. Maar daar kon natuurlijk niemand van het werk genieten. De Osse kunstenaar bood de creatie daarom op sociale media aan. Wie de boog wilde hebben, moest maar even een berichtje sturen.

Gewild in hele provincie

Volledig scherm
Roos de Bruijn bij haar creatie. © Roy van der Lee/BD

Dat heeft De Bruijn geweten ook. Tientallen mensen uit heel Brabant deden een voorstel om de boog over te nemen. Particulieren wilden hem in de achtertuin hebben. Carnavalsgroepen op hun wagen inbouwen. En verschillende verenigingen zagen het kunststuk al helemaal staan in hun clubhuis. Maar de keuze viel dus uiteindelijk op de Pauluskerk, gewoon in Oss. Vrijdagmorgen werd het werk er bij de entree geplaatst. 

Met de bonte boog wil De Bruijn een inclusieve boodschap uitdragen. ,,Het moet een symbool zijn dat iedereen er bij hoort", vertelt ze bij de Pauluskerk, waar allerlei creatieve geesten een atelier hebben. ,,Want er zijn helaas genoeg plekken waar mensen zich niet thuis voelen. Bij de sportclub, in een nieuwe buurt of in een nieuw land. Maar iedereen mag onder deze boog doorlopen.”

Die gedachte zal niet bij elke passant direct duidelijk zijn. Precies daarom plaatst De Bruijn binnenkort nog een bord met uitleg over haar kunstwerk bij de entree van de Pauluskerk.  

  1. TOP Oss juicht nog niet te vroeg: ‘Eerst maar eens die play-offs halen, daarna kijken we wel verder’
    voorbeschouwing

    TOP Oss juicht nog niet te vroeg: ‘Eerst maar eens die play-offs halen, daarna kijken we wel verder’

    Op papier mag TOP Oss de play-offs eigenlijk niet meer mislopen, met wedstrijden tegen de nummers 17 en 19 van de competitie, FC Dordrecht en Helmond Sport, op het programma. TOP-trainer Klaas Wels blijft in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht van vrijdag echter met beide benen op de grond staan. ,,Je hoort mij niet zeggen dat we wel even van FC Dordrecht en Helmond Sport gaan winnen. Dordt doet het de laatste weken goed en heeft een prima ploeg.”