Volledig scherm
Joris Manders. © Rachelle Suppers

De Stad Van… Joris Manders

Za 11 aug: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Joris Manders.

Hij is geboren in Oss, maar groeide op in Berghem. Joris Manders (41) vertrok na zijn middelbare schoolperiode naar Minnesota (VS) om daar één jaar highschool te volgen. Daarna wist hij het zeker: hij wilde de horeca in. Én hij ging terug naar Oss. Manders was een bekend gezicht bij café De Kamer, hielp in het verleden mee bij Muze Misse, werkte 9 jaar bij Free Record Shop in Oss en runt nu café Roots in Berghem. Het caféleven kon hij als kleine jongen al waarderen toen hij met zijn vader – een horecastoffeerder – mee aan het werk ging. ,,Die geur van verschraald bier en sigarettendamp, dat was voor mij de geur van gezelligheid.”

Voor een hapje en een drankje naar…

,,Wij eten graag bij Op de Poort in Megen en bij Herperduin in Herpen. En omdat we vaak op maandag en dinsdag vrij zijn – dan is het café dicht – zijn we ook weleens aangewezen op Thuisbezorgd. We bestellen graag bij Tanuki. En eerlijk is eerlijk, thuis wordt er ook erg goed gekookt. Voor een borrel maken we graag een rondje langs Hei & Ikke 2.0, Taverne Silvas en de Lollipop. Dit zijn een van de weinige kroegen in Oss die nog echt eigen zijn. De Brasserie is trouwens ook zo’n kroeg, als je hier binnenstapt ben je even niet meer in Oss, maar ben je in de oude Jordaan.”

Leukste winkel

,,Ik kom er veel te weinig, maar dat is de CDKiosk. Het is een uitstervende branche, maar ik ben zo blij dat Oss nog een cdwinkel heeft. Ik koop nog wel regelmatig cd’s en vinyl, ik vind het heerlijk om tijdens het luisteren even door de boekjes te bladeren voor wat meer informatie over het nummer of wie er mee speelt.”

Mooiste plek

,,Wij wonen aan de rand van het centrum van Oss en hebben als enige in de straat een dakterras. Echt, dat is voor mij het mooiste plekje van Oss. Je zit hier hartstikke vrij en dat midden in Oss. Ideaal om gezellig te barbecueën met vrienden. Ook een mooie plek: het Jan Cunenpark. En waar we ook niet dagelijks bij stil staan is dat we zo dicht bij de dijken, de Maas, de polder en de Maashorst wonen. Iedere keer als ‘vreemden’ dit zien wordt maar weer eens bevestigd hoe mooi onze omgeving is. Terwijl het voor ons eigenlijk normaal is geworden.”

Mooiste herinnering

,,Ik heb mooie herinneringen aan Blues Touch. Een feest dat onder meer in het Oude Theater en Vivaldi werd gehouden. Helaas bestaat het niet meer. Na dit feest hielden we legendarische afterparty’s in ons huis. Dan kwam er wel zo’n honderd man over de vloer en werd er tot in de vroege uurtjes gejamd met de artiesten.”

Op de schop!

,,De spoorwegovergang bij Vivaldi. Altijd als ik daar sta moet ik wachten voor twee treinen. Maak hier toch een spoortunnel of een verzonken spoor. Rond etenstijd staat hier vaak file tot het kruispunt op de Hescheweg.”

Eeuwig zonde

,,Het afbreken van al die oude gebouwen, zoals de Koekfabriek. Echt zonde. Wat ik dan wel weer mooi vind om te zien is dat de Peperstraat fantastisch mooi is opgeknapt. In deze straat heb ik zelf ook nog gewoond plus hier hebben mijn ouders ook jaren gewoond. Voor mij dus wel een bijzonder straatje.”

Hmm, even ontspannen...

,,Lekker thuis zijn en twee keer per week crossfit.”

Oss

,,Méér dan alleen het centrum...”