Volledig scherm
Jurgen Pigmans. © Rachelle Suppers

De Stad Van… Jurgen Pigmans

Za 5 aug: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Jurgen Pigmans.

Hij is geboren en getogen in Oss en vertelt met liefde en plezier aan ieder die het (niet) wil horen de verborgen geschiedenis van zijn stad. Historicus Jurgen Pigmans (38) werkt sinds eind 2015 bij Stadsarchief Oss, schreef in het verleden voor De Sleutel, Zondagsnieuws Eindhoven en Oss het magazine en is nu op Dtv te zien in de serie ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’. Pigmans heeft een dochtertje van 2 jaar.

Restaurant

,,De Peperstraat vind ik heel leuk. Jammer dat De Kamer weg is. Eten doe ik graag bij de Rooij Peper, de plek waar mijn vrouw en ik ook ons trouwfeest hielden, en we zijn ook wel een beetje verliefd geworden op Bistro Louis. Niet stijf en opgeprikt, maar toegankelijk met haar eerlijke charme. Ook goed maar niet in de Peperstraat: Amici d’Italia, schitterend met een huiskamer-gevoel.”

Winkel

,,Ik heb een bloedhekel aan shoppen. Ik ga heel gericht iets halen. Ja, sorry, ik draag wel een beetje bij aan de winkelleegstand. Waar ik wel met plezier naartoe ga en weer vandaan kom: het Wijnhuis aan de Zaltbommelseweg.”

Mooiste plek

,,De dijken, met uitzicht over alle kerktorens. Een heel bijzonder landschap. En het Sint Barbarapark naast de Groene Engel, dat is echt een plek met potentie en ik denk dat de Groene Engel zelfs het mooiste terras van Oss heeft. Ook een mooie plek: de Hazenakker met al haar groen.”

Mooiste herinnering

,,Dat is toch echt de reis die mijn vrouw en ik maakten door Ierland. Ik houd van die cultuur. Volgens mij is dat de enige plek waar ik me buiten Oss thuis zou voelen. Mooie natuur en veel oude ‘stenen’, zoals kloosters en kastelen. En heel veel leuke mensen, mensen die het leuk vinden dat je er bent en willen weten waar je vandaan komt. ”

Op de schop

,,De toegang van Oss vanaf het station. Wanneer je uitstapt, zie je allemaal wegen, maar waar gaan ze naartoe? Neem de Koningsloper, bij het Oude Theater, waarom liggen die betonplaten daar? Hier ligt een hele mooie route naar het centrum waarbij je ook nog eens voorbij de oude Bergoss-fabriek komt met prachtige graffiti en voorbij het hoogst gewaardeerde restaurant van Oss.”

Eeuwig zonde

,,Dat ‘gemauw’ en gezeur. Er zijn Ossenaren die snel roepen ‘dat kan niet’ of ‘dat hoeft niet’. Toon eens wat ambitie. Het lijkt soms of Oss er de rem op heeft zitten, dat hoeft niet. Oké, echt absurd hoeft het niet te worden, maar laten we de lat eens een beetje hoger leggen. Oss mag durf tonen, iets wat een nieuwe generatie Ossenaren, waaronder ondernemers, nu al doet.”

Ontspanning

,,Buiten de deur eten vind ik heel gezellig. Het Bierfestival, Muze Misse, dat soort lokaal georganiseerde bijeenkomsten, daar kom ik graag. Bijeenkomsten waar culinair en cultuur verenigd zijn. Zo iets draagt bij aan de leefbaarheid van een stad.”

Oss in één zin

,,Kansrijker dan Ossenaren soms denken.”

Oss, Uden e.o.