Volledig scherm
Sam Vlas. © Rachelle Suppers

De Stad Van... Sam Vlas

Za 6 jan: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Sam Vlas.

Als jochie schreef en dacht hij al in verhalen. Deze winter bracht Sam Vlas (24) uit Berghem zijn eerste kinderboek uit ter gelegenheid van het vernieuwde Winterland: Rico en het Midwinternachtfeest. Winterland wordt na dit weekeinde afgebroken, maar Vlas heeft de smaak pas net te pakken. In oktober richtte de storyteller zijn eigen bedrijf op waarmee hij onder meer achtergrondverhalen voor pretparkattracties schrijft en personages creëert. Zelf kruipt hij ook graag in de huid van een personage: twee jaar op rij was hij scareactor in Toverland.

Restaurant

,,Piccola, maar die is helaas onlangs gesloten. Ik daar nogal wat kinderfeestjes gevierd. Dan hadden ze boven van die oude arcademachines, ik ben gek op videogames. Ook een fijne plek: de Groene Engel.”

Winkel

,,Derijks. Ik loop daar altijd even binnen wanneer ik in de stad ben. Ik omring mij graag met boeken, krijg er ook inspiratie van.”

Mooiste plek

,,De bibliotheek natuurlijk. En het Jan Cunenpark. Zeker vanuit een bepaalde hoek waar je uitzicht hebt op de oude gebouwen in de straat. De enige oude gebouwen, volgens mij. Ik hou van geschiedenis.”

Mooiste herinnering

,,Toch wel de presentatie van het boek tijdens de opening van Winterland. Echt een droom die uitkwam. Bijzonder ook dat mijn eerste boek meteen zo’n groot publiek bereikt.”

Op de schop

,,Ik hoop dat wanneer de oude V&D op de schop gaat ook de gevels rondom het pand een opknapper krijgen. Ik zou het liefst een beetje jugendstil terugzien. Ik denk dat je met een nieuw leeg canvas mooie dingen kan doen.”

Eeuwig zonde

,,Het treinstation. Dat is de eerste indruk die je van Oss krijgt wanneer je hier komt. Het zou een welkom moeten zijn, het moet iets uitstralen. Naar wat ik heb gezien op oude foto’s was het station vroeger veel mooier.”

Ontspanning

,,Gewoon rondlopen en naar mensen kijken. Dan verzin ik ter plekke al verhalen, soms aan de hand van hoe iemand loopt. Tja, klinkt misschien gek, maar zo blijven de radertjes draaien. En ik kom graag in het theater en vind het leuk om ergens wat te eten. Ik ben een echte Bourgondiër.”

Oss

,,The little one that could.”

(Citaat uit kinderboek ‘The Little Engine that could’, over een locomotief waarvan iedereen zei dat het de berg niet op kon, maar dat toch deed.).

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.