Volledig scherm
Vanessa Heij. © Rachelle Suppers

De Stad Van… Vanessa Heij

Za 23 jun: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Vanessa Heij.

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat Helpende Handen Oss werd opgericht, een online groep op Facebook waar hulpbehoevenden en ‘donateurs’ elkaar vinden. Sinterklaascadeaus, babyspullen, speelgoed en kleding: de dames achter Helpende Handen regelen het. Bedoeld voor de minderbedeelden in Oss. Eén van deze gezichten is Vanessa Heij (36) die als moeder van vijf kids en een minimaal inkomen weet hoe het is om op deze armoedegrens te leven. Sinds november heeft Helpende Handen een eigen onderkomen in ’t Hageltje, de oude school aan de Hagelkruisstraat. Hier organiseren de dames kledingmiddagen voor hen die het nodig hebben. Op 1 augustus moeten ze uit het slooppand. Heij hoopt dat er snel een nieuw onderdak wordt geboden voor de kledinguitgifte. Op 26 juni (13.00 tot 16.00 uur) zijn politici en geïnteresseerden uitgenodigd op Hagelkruisstraat 13 om een kijkje te komen nemen.

Voor een hapje en een drankje naar…

,,Wij gaan bijna nooit buiten de deur eten, maar als we ooit eens gaan, vinden we H32 heel leuk. Een fijne, relaxte sfeer en de gasten zijn van alle leeftijden.”

Leukste winkel

,,Ik ben helemaal geen winkelfan. Ja, boodschappen doen, maar dat moet. En dan nog laat ik dat het liefste over aan mijn man. Maar waar ik weleens kom, is RMJ Schoenen. Mijn kinderen verslijten nogal wat paar schoenen, dus is dit voor mij een prima adres.”

Mooiste plek

,,De Geffense Plas, hier heb ik in mijn jeugd nog een tijd gewerkt in de horeca. Ik vind het nog steeds een fijne plek. Hier is nog natuur, jammer dat het steeds meer verdwijnt. Ik vind de Geffense Plas ook de ideale plek om even te gaan wandelen met de honden. Een plek waar rust is, want thuis, ja, daar is het niet stil met vijf kinderen. ”

Mooiste herinnering

,,De mooie dingen die we met Helpende Handen al hebben mogen doen. Het voelt echt als een kindje. Ik weet zelf hoe het voelt als je niet veel te besteden hebt en zag in mijn omgeving ook vaak genoeg kinderen die niets kregen tijdens Sinterklaas. Dat kon echt niet. Daarom zijn we destijds ook gestart met Helpende Handen, om alle kinderen een cadeau van Sinterklaas te gunnen. Van daaruit zijn we gegroeid. We geven ook speelgoed en babyspullen uit, binnenkort opent er zelfs een speciale babyhoek in de Muzelinck. En de kledinguitgifte natuurlijk. We hebben zelfs een keer een trouwerij mogen verzorgen, dat was echt heel dankbaar om te doen.”

Op de schop!

,,De fietsers mogen van mij echt wegblijven uit het centrum. Ik moet mijn kleintje echt aan de hand houden. Gaat dat ook gebeuren? O, heel goed!”

Eeuwig zonde

,,Ik ben best tevreden over Oss, maar ik vind het wel echt heel erg jammer dat we weg moeten uit ’t Hageltje. Ik snap dat het pand gesloopt moet worden, maar ik had graag gewild dat de gemeente ons had geholpen bij het zoeken van een nieuw onderkomen. We hebben al diverse gesprekken gevoerd en dan wordt er ook echt gezegd dat de gemeente het zo’n goed initiatief vindt en dat zij ons gaat steunen, maar vervolgens gebeurt er niet echt iets.”

Hmm, even ontspannen...

,,Wandelen dus bij de Geffense Plas! En bezig zijn met Helpende Handen is natuurlijk ook een vorm van ontspanning, al is het wel bijna een fulltime job.”

Oss in één zin

,,Oss is krachtig in helpen, maar het gebeurt nu nog te verspreid.”