Volledig scherm
Wim van Lier. © Rachelle Suppers

De Stad Van... Wim van Lier

Za 23 dec: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Wim van Lier.

Trots als een pauw is hij. Vorig weekeinde werd zijn gedicht ‘’t Stalleke’ verkozen tot het beste kerstgedicht in dialect. (Het winnende gedicht is onder dit artikel te lezen.) Een kroon op het dichtwerk van Wim van Lier (64), want hij schrijft al Brabantse kerstgedichten sinds 1998 toen de gedichtenwedstrijd nog plaatsvond tijdens Ravenstein bij kaarslicht. Van Lier is geboren en getogen in de vogelwijk in Oss, maar verhuisde drie jaar geleden naar Macharen. Hij is vrijwilliger bij het talentcentrum waar onder meer Ons Welzijn huist en hij schreef liedjes voor de Brabantse zangeres Marie Christien Verstraeten.

Café

,,Ik kom nu nooit meer in het café, maar vroeger kwam ik vaak bij de Flierefluiter of Stamineeke. Hier leefde het carnaval ook en kwam ik in aanraking met het dialect.”

Winkel

,,De Ruilwinkel en de kringloop. Ja, ik heb een minimaal inkomen, dus kom ik graag op deze plekken.”

Mooiste plek

,,Het kunstwerk van de os op de rotonde Julianasingel/Kantsingel, dat vind ik mooi. Het is enorm, rvs en symboliseert het gemeentelogo. Echt prachtig. Beter dan die rare fraters op de rotonde van de Singel 40-45.”

Mooiste herinnering

,,Ravenstein bij kaarslicht was altijd een prachtig evenement. Daar heb ik wel mooie herinneringen aan. Daar heb ik ook voor het eerst een van mijn kerstgedichten voorgelezen. Ik was hartstikke zenuwachtig die eerste keer. Want je kan dan misschien wel schrijven, je moet het ook weten te brengen.”

Op de schop

,,Bij de molen aan de Kruisstraat is nog een stuk betonplaat te zien. Dat vind ik zo lelijk. Je ziet ook nog steeds sporen aan de zijkant van het gebouw waar een huis is weggehaald. Vroeger runde mijn opa en later mijn oom daar een bakker aan de overkant.”

Eeuwig zonde

,,Dat het oude postkantoor weg is. Gelukkig is het pand waar nu Bogaerts optiek in zit wel behouden gebleven en hebben we de villa’s in de Molenstraat nog.”

Ontspanning

,,Meestal ben ik bij het talentcentrum aan de Berghemseweg. En ik ben veel met taal bezig en houd van lezen.”

Oss

,,Een sociale stad.”

't Stalleke - Wim van Lier

In 'n huukske van de zolder
van opa's haand nog, berkenhout
stù'get stalleke te kijke
men al van keids-af-aon vertrouwd
oit was 't hier 'n goei gewoonte
in't Roomse Brabant, wijd en zijd
vur Kerst 'n stalleke te zetten
mar stiekem rakt 't ùìt d'n tijd

't-Moes nie meuge, zou ik zegge
zu'n stalleke dè's nostalgie
en zoiets hóúw'de toch in ere
nee. echt begrijpe doe'k 't nie
mar gaot 's kijke bè de Kringloop
of lopt 's langs de rommelmert
'k-wed dè ge d'r over struikelt
de miste ginne knèùp mir werd

Toch kent 't mijn 'n aander waarde
't kiendje sloot ik in m'n hart
Ons lieve vrouwke, die 't baarde
mar ok ons opa, héél apart

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.