Volledig scherm
Een impressie van Winterland 2019-2020. Op de plek waar nu nog de metalen kerstboom staat ingetekend, komt een draaimolen. © Winterland Oss

Extra ijspret op groter terrein Winterland Oss

OSS - Meer terras, meer aankleding en meer activiteiten. Tijdens de twaalfde editie groeit Winterland in alle opzichten. Op 11 december is de aftrap van het evenement in hartje Oss.

De groei vertaalt zich vooral in het aantal activiteiten op en om de schaatsbaan. Bij de opening worden bezoekers getrakteerd op een voorstelling van een groep freestyle iceskaters uit Eindhoven. Iedere zondagmorgen wordt de baan een paar uur lang gereserveerd voor 55-plussers. Met de horeca worden verschillende arrangementen opgesteld. En speciaal voor verstandelijk beperkten wordt een eigen dag op Winterland in het leven geroepen. Een waarop de muziek zachter wordt gezet en de felle feestverlichting wordt gedimd. De organisatie is nog op zoek naar de juiste instanties om die dag mee vorm te geven. 

Met wat geluk doen ook de deelnemers van 3FM Serious Request het evenement komende winter aan. ,,Daar komt bij dat er dit jaar voor het eerst digitale kaarten te reserveren zijn", zegt voorzitter Peter Zegers. ,,Dan kan je bijvoorbeeld een tienrittenkaart onder de boom leggen of in de schoen doen.”

Volop terrassen 

Volledig scherm
De finale van curling op de ijsbaan vorige winter.

Het aantal vierkante meters terras rondom de schaatsbaan verdubbelt komende winter. Van 150 in 2018-2019 naar liefst 300 straks. Het ene deel wordt bestierd door De Heuvel Horeca, het andere door ijssalon Venezia. Op de plek waar op het kaartje nog een grote metalen kerstboom staat ingetekend, komt een draaimolen te staan. De kerstboom schuift een paar meter op naar rechts. 

Met een afmetingen van 24 bij 10 meter is de ijsbaan qua oppervlakte vergelijkbaar met eerdere jaren. Het koelsysteem is echter totaal anders. Het wordt daardoor een stuk lastiger om van buiten het terrein met de vriesinstallatie te rommelen. Vorig jaar gebeurde dat wel, waardoor de ijsbaan plots smolt. Komende winter lopen er bovendien 24 uur per dag beveiligers rond. 

Tienduizenden extra bezoekers

Winterland trekt jaarlijks een slordige 6.000 betalende schaatsers. Tel er de gesponsorde kaarten bij op en je komt al snel in de buurt van de 10.000 bezoekers. En omdat bijna iedereen wel een extra opa, oma, kind of kleinkind meebrengt, zorgt het evenement voor naar schatting tussen de 20.000 en 25.000 extra mensen in het centrum. Winterland werkt met een begroting van ongeveer anderhalve ton.

Het evenement duurt deze winter van 11 december tot en met 5 januari.