Volledig scherm
Jan van Heck, 1935. © Leo van den Bergh / collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: de baard van 'Jan Sunterklaos'

Zo 12 nov: Een surrealistisch plaatje dat doet denken aan ’s werelds meest beroemde snor van Salvador Dalí. Maar in tegenstelling tot Dalí was het opstijven van deze ‘snorbaard’ maar eenmalig. En het is dan misschien geen wereldberoemde snor, maar wel een befaamde Osse snor: hij hoort namelijk bij Jan van Heck (1868-1943).

Dit fraaie plaatje is te zien in het fotoboek dat in opdracht van het Stadsarchief gemaakt werkt met het werk van Leo van den Bergh. Jan van Heck werd door de jeugd van toen ook wel ‘Jan Sunterklaos’ genoemd, omdat zijn baard wel iets weg had van die van de goedheiligman.

Van Heck was een timmerman. Geen rabbijn dus, zoals de hoed doet vermoeden. Hij werd geboren in Lithoijen, trouwde met Elisabeth de Poot en heeft met zijn gezin nogal wat plekjes van het centrum van Oss gezien. Zo woonde hij aan het Heschepad, de Eikenboomgaard, de Peperstraat, de Nieuwstraat en de Heuvel. In 1943 is de timmerman overleden.

De portretserie van Van Heck is geschoten door Leo van den Bergh, op 24 maart 1935. Samen met allerlei andere kunstzinnige beelden is de foto te zien in het boek ‘Geboren fotograaf, Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh (1912-2009)’. Het boek is verkrijgbaar bij Derijks en het Stadsarchief. 

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.

Oss, Uden e.o.