Volledig scherm
De verkiezingsuitslag wordt bijgehouden op een groot bord, 1949. © Collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: ‘Even’ stemmen tellen

Zo 25 maart: Wie nu wil weten wat de uitslag is van de gemeenteraadsverkiezingen komt met een mobiele telefoon een heel eind. Dat ging vroeger net ff anders.

Nee, wie in 1949 wilde weten ‘wie de grootste was’ moest op zijn fietsje naar het kantoor van het Dagblad voor Oss en Omstreken komen. Daar werden de uitslagen ‘live’ bijgehouden op een groot bord. Moest je nog goede ogen hebben ook om het te kunnen lezen.

In 1949 werden er 9766 stemmen uitgebracht. Een aantal dat grote winnaar Marie-Therese Janssen (SP) en Frank den Brok (VDG) dit jaar alleen al met zijn tweeën binnenharkte. Cijfertjes waar we nu gelukkig veel makkelijker bij kunnen. Al scheppen cijfertjes nog steeds niet meteen duidelijkheid. In Oss zal het vormen van een coalitie met 11 zetels voor SP en 10 zetels voor VDG nog een behoorlijk pittige kluif zijn.

Volledig scherm
Even de uitslag checken... 1949. © Collectie Stadsarchief Oss

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lot kermisfeesten Oss ligt opnieuw in handen van rechter
    PREMIUM
    ANALYSE

    Lot kermisfees­ten Oss ligt opnieuw in handen van rechter

    OSS - Het feest lijkt uit in de Eikenboomgaard in Oss. De bewoners die actievoeren tegen grote evenementen in de straat, weten zich sinds deze week gesteund door de rechter. Die geeft hen op alle punten gelijk in hun strijd tegen de vergunningen die de gemeente in 2017 verleende voor de Muziekboulevard en de kermisfeesten in de straat. De uitspraak heeft gevolgen voor komende evenementen. Partycrew, het bedrijf dat de festiviteiten organiseert, houdt voor augustus serieus rekening met het 'worstcasescenario': een kermis zonder feest in de straat.

Oss, Uden e.o.