Volledig scherm
De verkiezingsuitslag wordt bijgehouden op een groot bord, 1949. © Collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: ‘Even’ stemmen tellen

Zo 25 maart: Wie nu wil weten wat de uitslag is van de gemeenteraadsverkiezingen komt met een mobiele telefoon een heel eind. Dat ging vroeger net ff anders.

Nee, wie in 1949 wilde weten ‘wie de grootste was’ moest op zijn fietsje naar het kantoor van het Dagblad voor Oss en Omstreken komen. Daar werden de uitslagen ‘live’ bijgehouden op een groot bord. Moest je nog goede ogen hebben ook om het te kunnen lezen.

In 1949 werden er 9766 stemmen uitgebracht. Een aantal dat grote winnaar Marie-Therese Janssen (SP) en Frank den Brok (VDG) dit jaar alleen al met zijn tweeën binnenharkte. Cijfertjes waar we nu gelukkig veel makkelijker bij kunnen. Al scheppen cijfertjes nog steeds niet meteen duidelijkheid. In Oss zal het vormen van een coalitie met 11 zetels voor SP en 10 zetels voor VDG nog een behoorlijk pittige kluif zijn.

Volledig scherm
Even de uitslag checken... 1949. © Collectie Stadsarchief Oss

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”