Volledig scherm
De bezorgdienst van Unox, 1968. © Collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: Of je worst lust

Zo 14 jan: Oss luidt het ‘We Are Food’-jaar in. Lang was Oss vooral ‘We Are Meat’. Daarom loopt er vanaf dinsdag de tentoonstelling ‘Of je worst lust’ bij Stadsarchief Oss. Een overzicht van 140 jaar vleesverwerkende industrie.

Tja, hoe zit het nou met dat Unox, hè? Is het nu een combinatie van Unilever en de Engelse vertaling van een os? Of was het toch iets anders dat de naam deed ontstaan? Wat maakt het ook uit. Unox is onlosmakelijk verbonden met Oss. De stad van margarine en vleesch.

Op deze foto uit 1968 is de bezorgdienst van Unox te zien. Deze wagen reed supermarkten af om te voorzien in verse vleeswaren. Hier staat de wagen voor supermarkt Van der Doelen aan de Willibrordusweg in Oss.

De geschiedenis van Oss als ‘vleesstad’ is tot en met 18 maart te zien in Stadsarchief Oss.

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met Stadsarchief Oss.

  1. Rechter over feest in Eikenboomgaard: ‘Waarom moet muziek zo hard?’
    PREMIUM

    Rechter over feest in Eikenboom­gaard: ‘Waarom moet muziek zo hard?’

    OSS – Het blijft tot volgende week onzeker of en hoe de Muziekboulevard in de Eikenboomgaard in Oss door mag gaan. Het straatfeest staat gepland op Hemelvaartsdag 10 mei, maar twee bewoners probeerden woensdag in de rechtbank een stokje te steken voor het evenement waar zij zo veel geluidsoverlast van ervaren. De organisatie achter het muziekfeest in de Eikenboomgaard smacht naar duidelijkheid en wees voorzieningenrechter J. Lie op de enorme belangen. Zij beloofde volgende week met haar uitspraak te komen.

Oss, Uden e.o.