Volledig scherm
Osse bejaarden op bezoek in de Efteling, 1952. © Daan Scholte / Collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: Osse oudjes naar de Efteling

Zo 29 okt: Vertederend en soms ook hilarisch, de plaatjes die Daan Scholte op 30 juli 1952 schoot van dit bijzondere bezoekje aan de Efteling. Nu, 65 jaar later, zijn deze kiekjes van het uitstapje gebundeld in een fotoboek.

Het was nogal een operatie: 430 bejaarden uit Oss mochten op die bewuste 30 juli in 1952 het Sprookjesbos gaan zien, de ‘nieuwste’ attractie van het pretpark in Kaatsheuvel. Toen nog vooral een grote speeltuin. Fotograaf Daan Scholte van het Dagblad voor Oss en omstreken mocht mee om de oudjes op de gevoelige plaat te leggen. Eén van de bekendste plaatjes van die dag is de foto van de dames op de wip.

Uiteindelijk heeft slechts één foto de krant gehaald. Alle andere negatieven zijn een paar jaar geleden gedigitaliseerd door het Osse Stadsarchief. En nu dus ook gebundeld in één boek. Het fotoboek kost 9 euro en is te koop bij Derijks, de VVV en het Stadsarchief.

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Trauma na het spoordrama: Marijke (32) en haar dochtertje (3) zijn Slachtofferhulp 'eeuwig dankbaar'

    Trauma na het spoordrama: Marijke (32) en haar dochtertje (3) zijn Slachtof­fer­hulp 'eeuwig dankbaar'

    OSS - Getuige zijn van een vreselijk drama. Niemand hoopt het ooit mee te maken, maar voor Marijke van Laarhoven (32) liep het even helemaal anders. Zij raakte donderdag, samen met haar 3-jarig dochtertje, direct betrokken bij het Osse spoordrama. De twee waren zo van slag dat ze direct naar Slachtofferhulp zijn gegaan. ,,Deze mensen ben ik voor de rest van mijn leven dankbaar."

Oss, Uden e.o.