Volledig scherm
Osse bejaarden op bezoek in de Efteling, 1952. © Daan Scholte / Collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: Osse oudjes naar de Efteling

Zo 29 okt: Vertederend en soms ook hilarisch, de plaatjes die Daan Scholte op 30 juli 1952 schoot van dit bijzondere bezoekje aan de Efteling. Nu, 65 jaar later, zijn deze kiekjes van het uitstapje gebundeld in een fotoboek.

Het was nogal een operatie: 430 bejaarden uit Oss mochten op die bewuste 30 juli in 1952 het Sprookjesbos gaan zien, de ‘nieuwste’ attractie van het pretpark in Kaatsheuvel. Toen nog vooral een grote speeltuin. Fotograaf Daan Scholte van het Dagblad voor Oss en omstreken mocht mee om de oudjes op de gevoelige plaat te leggen. Eén van de bekendste plaatjes van die dag is de foto van de dames op de wip.

Uiteindelijk heeft slechts één foto de krant gehaald. Alle andere negatieven zijn een paar jaar geleden gedigitaliseerd door het Osse Stadsarchief. En nu dus ook gebundeld in één boek. Het fotoboek kost 9 euro en is te koop bij Derijks, de VVV en het Stadsarchief.

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”