Volledig scherm
Dodenherdenking, 1950 in Oss. © Daan Scholte / collectie Stadsarchief Oss

(G)ouwe Plaat: Toen 'dikke buiken' en 'lawaaidemonstraties' geen issues waren

Zo 29 apr: De oranje kleding kan de was in, maar de vlag mag nog even blijven hangen voor Bevrijdingsdag. En vrijdag mag ‘ie van 18.00 uur tot zonsondergang half stok tijdens Dodenherdenking, net als op deze oude foto.

Zie hier de Dodenherdenking van 1950 voor het toenmalige stadhuis, nu museum Jan Cunen. Burgemeester Delen legt hier een bloemenkrans. Over dikke buiken en lawaaidemonstraties maakte niemand zich toen druk. De oorlog met talloze slachtoffers lag nog vers in het geheugen. Deze foto werd gemaakt door Daan Scholte.

In de gemeente Oss zal er op zes locaties een herdenkingsbijeenkomst zijn. In Oss vindt deze – inmiddels traditie – plaats bij het oorlogsmonument aan de Hescheweg. Dit monument is een herinnering aan de 300 joodse inwoners van Oss die in de Tweede Wereldoorlog zijn geporteerd en nooit meer zijn teruggekomen.

Herdenkingsbijeenkomst Oss

De bijeenkomst start 19.00 uur en duurt tot 20.45 uur. Aanwezig zijn onder meer de Joodse gemeenschap, oud-militairen en veteranen, het St. Sebastiaan Gilde en leden van de scouting. Gastspreker is René Bastiaanse, historicus en directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Ook burgemeester Wobine Buijs zal bij de herdenking aanwezig zijn.

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.