Volledig scherm
Stadsprins Ton Boerboom. © SCVO

Het Ossekoppenrijk van... Prins Ton d'n Urste

Za 10 feb: Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Ossenaar zijn of haar beeld van de stad. Deze keer Prins Ton d'n Urste over zijn carnaval in het Ossekoppenrijk.

Normaal gesproken volgt hij het prinselijk gevolg als hoffotograaf. Maar dat wordt dit jaar lastig, omdat financieel adviseur Ton Boerboom (56) zelf de Prins is. Prins Ton d’n Urste. Elf jaar geleden mocht hij al aan de ‘roem’ snuffelen toen hij adjudant was van zijn broer. Ton’s vrouw Sylvia is ook niet vies van een beetje carnaval: ze was zelfs een tijd de enige – en waarschijnlijk ook de eerste – vrouw in het stichtingsbestuur en ze begeleidt al dertig jaar de Hupelkes. Ook hun drie dochters hebben het carnavalsvirus te pakken. Ton wordt in zijn carnavalsperiode bijgestaan door adjudant Gudron Versteegh, zijn (half)broer. Aan de zijlijn juicht ‘zijn clubbie’ De Hekkensluiters en ook bij de duikvereniging zijn ze trots. Prins Ton gaat een mooi carnaval tegemoet.

Carnavalskroeg

,,Normaal gesproken kom ik als hoffotograaf in iedere kroeg omdat ik het gezelschap volg. Dat zal dit jaar als Prins niet anders zijn. Het Ossekoppenplein vind ik geweldig en ik hou van het huiselijke van Bellevue. Daar komen ook wat meer mensen van mijn leeftijd en daar is het niet zo massaal.”

Beste carnavalsdag

,,Er is zoveel meer dan die carnavalsdagen. Vooraf bezoeken we ook veel andere plekken zoals Huize Katwijk of Speciale Dansschool Bolero. Dat zijn allemaal mooie dagen. Tijdens het carnaval kijk ik natuurlijk uit naar zondag, de dag van de optocht. Wagenbouwers hebben maanden hun best gedaan om iets moois te maken en dat komt dan deze dag tot uiting. Prachtig. Ook mooi: het Sokkenbal in de Rusheuvel. Dat voelt altijd als een reünie.”

Vette hap

,,We eten overal wel iets. Bij sponsor De Weverij wordt er goed voor ons gezorgd, we eten standaard een keer bij Da Antonio en soms is het ook even snel naar Het Friethuys. Waar ik ook erg naar uitkijk is vrijdagochtend, de aftrap van carnaval. Dan is er om 7.00 uur het hamburgerontbijt, sinds een paar jaar toevallig bij ons thuis. Dit jaar pakken we natuurlijk extra uit. Euromeat heeft voor ons een speciale ‘steek’-stempel ontworpen om op de hamburger te drukken.”

Beste carnavalsherinnering

,,Die kan ik niet 1, 2, 3 noemen. Vlak voordat Sylvia en ik verkering krijgen – we waren jong, ik was 15 – heb ik een carnavalssingeltje opgenomen met een kinderkoor. Dat was bij café Suisse. Het kwam er erg nauw aan, alles moest telkens opnieuw. Later kwam ik erachter dat Sylvia op hetzelfde singeltje heeft meegezongen.”

Carnavalskraker

,,Het nummer van de winnaars De Feestgangers van het MCLF: Kik Oss Eens Goan. Ik moest er even aan wennen, maar vind het nu een erg goed nummer. Ook leuk tijdens carnaval: Liever Te Dik In De Kist. Ik hou ook wel van een hapje, drankje en gezelligheid. Uiteraard wel met mate.”

Op de carnavalsschop

,,Tja, wat moet er op de schop? Bij Stadsprins zijn horen regeltjes. Daar heb je je gewoon aan te houden. Wat van mij wel op de schop mag is die mentaliteit van boven de rivieren als het om carnaval gaat. Alsof carnaval om drank en seks draait. Carnaval zou een verplicht vak op school moeten zijn.”

Carnaval Oss

,,Onmisbaar!”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”