Volledig scherm
Toast tijdens de 'kick off' van Eet met je hart Oss. © Rachelle Suppers

Horecanieuws: Eet met je hart, nieuw Oss' project

Ma 30 okt: Eten doe je normaal gesproken met je mond, maar in het geval van het nieuwste project van het Osse centrum doe je dat vanaf 1 november ook met je hart. Door één euro bovenop je rekening te doneren bij een van de 23 aangesloten Osse restaurants. 

Een schijntje wanneer je weet waar het toe dient: eenzaamheid onder ouderen verzachten.

Klinkt nobel en mooi, maar hoe doe je dat dan? De landelijke stichting Met je hart heeft er inmiddels vijf jaar ervaring mee. Het idee is dat vrijwilligers gekoppeld worden aan een groepje van maximaal zes tot acht ‘eenzame ouderen’ om samen tenminste één keer per maand een hapje te gaan eten. ,,Er zijn veel initiatieven, maar bijna bij alle initiatieven moeten deze mensen zich aanmelden. Wij helpen deze mensen zelf mee over de drempel naar die ontmoeting”, legt Karin Lammers maandagmiddag namens de landelijke stichting uit in het Stadshart in de Peperstraat.

Alex van der Heijden, één van de kartrekkers achter de Osse variant van het project, gaat de mensen desnoods zelf thuis ophalen. ,,Laat mij de mensen maar bij elkaar brengen. We hebben nu al 5000 euro gekregen van de gemeente Oss. Hiermee kunnen we zeker aan de slag”, vertelt Van der Heijden die thuis is in de ‘community art’ en werkt voor Ons Welzijn.

De organisatie achter Eet met je hart Oss telt nog zes andere leden, waaronder horecaondernemer Pierre Vink. Het was zijn idee het project naar Oss te halen. ,,Ik was al een tijd op zoek naar iets om ouderen die normaal gesproken nooit de deur uit gaan bij het centrum te betrekken. Toen kwam ik Met je hart tegen. Voordat we het wisten hadden we zo een groep enthousiastelingen bij elkaar.” Uniek, vindt Lammers van stichting Met je hart. ,,Dit is de eerste van de negentien deelnemende gemeentes waar horeca en gemeente zelf aan de bel trekken.”

Op 1 november gaat het project gedurende zes weken van start. In februari/maart hoopt de organisatie de eerste groepjes een lunch of diner aan te bieden bij de deelnemende restaurants. De kosten hiervan komen weer uit die ene gedoneerde euro per tafel. Hiermee worden overigens alleen de ingrediënten vergoed, er is geen winstoogmerk. Wie iemand kent die zo’n etentje wel kan gebruiken kan dit per e-mail melden bij Alex van der Heijden (alex.vanderheijden@ons-welzijn.nl). 

Oss, Uden e.o.