Volledig scherm
Wensen op de Wensmuur in de Walstraat, te zien zo lang Winterland loopt. © Rachelle Suppers

'Ik wens dat papa en mama geen ruzie meer maken'

Do 21 dec: Snel ruimt Mariëlle Henzen-Van Boekel wat ‘ongepaste’ wensen van het bord. Denk aan weinig artistieke afbeeldingen van een fiere fallus. Maar ach, gelukkig zijn er ook veel mooie en ontroerende wensen op de wensmuur in de Walstraat geprikt. 

Oorlogen moeten stoppen, zieken die genezing verdienen en oma’s die eeuwig moeten leven. Maar ook schrijnende wensen die laten zien hoe actueel het veelbesproken kerstspotje van supermarkt Plus is: ‘Ik wens dat papa en mama geen ruzie meer maken over de scheiding’, schrijft een aan het handschrift te zien nog jonge Floor. ,,Dat doet je toch wat”, vindt Henzen-Van Boekel die de briefjes namens ondernemers uit de Walstraat in de smiezen houdt.

Helaas ook nodig, want met regelmaat verdwijnen er wensen van het bord of liggen ze op de grond. ,,Heel erg jammer, vooral ook omdat sommige wensen zo ontzettend persoonlijk zijn.”

Kinderbescherming

En inderdaad: één kind schrijft hopelijk volgend jaar geen lid meer te zijn van de kinderbescherming en hoopt dat de familie er samen uitkomt. Henzen-Van Boekel: ,,Dat kan iedereen nu lezen. Voor hetzelfde geldt sta je gewoon naast zo iemand in de supermarkt. Onvoorstelbaar wat sommige mensen met zich meedragen.”

Twee jaar geleden werd de wensmuur in het leven geroepen en werd de Walstraat tijdens de duur van Winterland voor het eerst omgedoopt tot Wensstraat. Een kleine twintig scholen kregen briefjes toegestuurd waarop leerlingen een wens mochten schrijven. Een deel van die wensen hangt inmiddels op het prikbord.

Winkeltijd

Ook ondernemer Marieke van Nuland neemt regelmatig een kijkje bij de borden die tegen de wand van de oude V&D staan en zorgt ervoor dat ze na winkeltijd veilig binnen staan. ,,Het is zo mooi om te zien dat sommige mensen even blijven staan, lezen en glimlachen”, vindt ze. ,,Maar wat je ook ziet: kinderen die tegen moeder zeggen dat ze een wens willen doen en dat moeder daar dan geen tijd voor heeft. Typisch deze tijd. Sommige ouders zouden eens wat meer naar hun kinderen moeten luisteren en even onthaasten.”

Goed punt. Onthaasten en meer genieten van kleine dingen en elkaar. Daarom wens ik iedereen alvast een stressloze kerst. En neem die rust de komende dagen alsjeblieft ook alvast mee naar de supermarkt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.