Volledig scherm
Het echte zwaard én de replica op de rotonde. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Jan Cunen hangt bevelschrift pal naast vorstenzwaard in museum Oss

OSS - Niet alleen de Vrijstaat Land van Ravenstein wil dat het historische vorstengraaf in Oss blijft. Ook Jan Cunen, waar het wapen tijdelijk te zien is, lijkt daar wel wat voor te voelen. Het museum heeft het bevelschrift waarmee het zwaard wordt teruggeëist namelijk pontificaal naast het zwaard opgehangen.

Het kromgebogen zwaard werd in 1933 uit een prehistorisch vorstengraf in Oss gehaald. Het wordt nu bewaard in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Dat vindt de stichting Vrijstaat Land van Ravenstein maar niks. Afgelopen maandag, bij de opening van de rotonde met een gigantische replica van het zwaard, werd daarom een bevelschrift overhandigd. Daarin wordt het 2700 jaar oude zwaard teruggeëist. 

Vanwege diezelfde opening is het zwaard voor even ‘thuis’ in Oss. Tot en met 20 februari is het te zien in een ruimte van het museum die uitkijkt op de replica op de rotonde. Ook het bevelschrift is daar dus te zien. 

Volledig scherm
Het bevelschrift hangt pal naast het historische zwaard. © Peter van Erp/BD
Volledig scherm
De opening van de rotonde op maandagavond. © Van Assendelft
  1. Stint keert niet meer terug in Osse straatbeeld
    PREMIUM

    Stint keert niet meer terug in Osse straat­beeld

    OSS - Dat er in Oss nog ooit een Stint de weg op zal gaan, is zeer onwaarschijnlijk. De grootste kinderopvangorganisatie AVEM - met 36 vestigingen in de gemeente Oss - doet de elektrische bolderkar voorgoed in de ban. ,,De Stint is na het ongeval vorig jaar zo onlosmakelijk verbonden aan zoveel persoonlijk leed in Oss, dat wij vinden dat het hier niet meer in het straatbeeld past‘’, stelt interim-directeur Sabine Jansen van AVEM.