Volledig scherm
Filmen voor campagne 'De Orde van de Klauw' in buurttuin de Biezen, Ussen. Links Daan, rechts, naast Marcel Stokebrook, Sarah. © Rachelle Suppers

Jeugdige Orde van de Klauw spoort groene initiatieven in Oss op

Woe 13 jun: Oss mag dan een gemeente zijn die goed haar best doet: het kan altijd beter. Daarom stuurt de gemeente de ‘Orde van de Klauw’ op pad om uit te zoeken op welke plekken er goed wordt nagedacht over ons klimaat en waar dat nog wel een beetje beter kan.

Het is nogal warm als de 15-jarige Daan Karstens en Sarah Florie dinsdagmiddag een interview hebben in buurttuin De Biezen op Ussen. In de tuin groeien onder meer aardbeien, megacourgettes en kleurrijke bloemen. Er is een insectenhotel, een bijenhotel én er dartelen vlinders in de lucht. Hier zit het wel snor met de biodiversiteit. Perfect voorbeeld van een plek die een ‘groene klauw’ verdient, het keurmerk dat straks vaker zichtbaar zal zijn in de gemeente. Geïnteresseerd stelt het duo vragen aan Marcel Stokebrook (Stadseboeren Oss) over de tuin. ,,Hoeveel buurttuinen zijn er in Oss?” Twintig! En: ,,Wat zou je tegen Ossenaren willen zeggen?” Haal een rij stoeptegels uit je tuin en vervang ze met planten!

Operatie Steenbreek

Daan en Sarah maken deel uit van het promoteam dat door communicatiebureau Sprangers door de gemeente wordt gejaagd, gewapend met camera en vooraf opgetekende vragen. Aan de jeugd – afkomstig van scholen uit Oss én lid van Stichting Oss Cultureel – de taak om uit te dokteren of Oss goed bezig is als het gaat om klimaatadaptie. 

Deze opdracht werd uitgezet door de gemeente Oss in het kader van ‘Operatie Steenbreek’: meer groen en minder steen dus. Ook het hemelwater speelt hierin een belangrijke rol: dit moet terug de grond in kunnen.

Orde van de Klauw

Locaties die voor de campagne ‘Orde van de Klauw’ worden bezocht zijn onder meer de wadi’s in de Piekenhoef (Berghem), basisschool de Lockaert (goed voorbeeld van een groene school) en een duurzaam bedrijf als Vissers Ploegmakers in Oss. Overheid, de wijk, onderwijs en bedrijven komen dus aan bod.

Vanaf volgende week worden de eerste filmpjes verspreid op sociale media. In het volgende schooljaar hoopt Sprangers ook een lespakket te ontwikkelen voor basisscholen binnen de gemeente Oss. De campagne loopt in ieder geval tot in december. In de tussentijd gaan we nog wel het een en ander van de Orde horen: er staat namelijk ook nog een guerrilla-actie van de 'rangers' op de planning. 

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”