Volledig scherm
Afgelopen zomer werden de kermisfeesten ook al afgeblazen. De Eikenboomgaard was toen vooral een verbinding tussen twee delen van de kermis. © BD / Peter van Huijkelom

Kermisfeesten Oss gaan ook deze zomer niet door: eisen te streng voor organisatie

OSS - De Osse kermisfeesten gaan ook deze zomer niet door. Organisator Partycrew acht de eisen vanuit de gemeente té streng om met een gerust hart een feestje te bouwen in de Eikenboomgaard. Daarom trekt het bedrijf de eigen vergunningsaanvraag in. 

Nadat een uitspraak van de rechter de kermisfeesten van 2018 onmogelijk had gemaakt, stond Partycrew deze zomer voor een ingewikkelde opgave. De geluidsnormen vanuit de gemeente werden strenger, het bedrijf moest fors investeren in geluidswerende maatregelen en al bij de kleinste overtreding wachtten serieuze sancties. Bovendien zou de buurt opnieuw naar de rechter stappen zodra de gemeente een vergunning zou verlenen.

Daardoor is wat Partycrew betreft, dat het feest organiseert namens Stichting Eikenboomgaard Horeca, een onwerkbare situatie ontstaan. ,,De risico's voor de organisatie zijn helaas onevenredig groot geworden", schrijft het bedrijf in een persbericht. Met het huidige eisenpakket is het simpelweg onmogelijk om met een gerust hart een evenement te organiseren, staat er.

Daarmee blijft de Eikenboomgaard komende kermis voor het tweede achtereenvolgende jaar leeg. Net als vorig jaar verwelkomen de ondernemers achter de feesten hun gasten binnen bij La Colline, DNW, Café de Keijer en Onsz. Ook in de Peperstraat en de bij 't Berghje wordt tijdens de Osse kermis ‘gewoon’ een feestje gevierd. De kermis duurt komende zomer van 15 tot en met 21 augustus. 

Rechtszaken

De afgelopen twintig jaar ontpopte de Eikenboomgaard zich meer en meer tot dé uitgaansstraat tijdens de Osse kermis. Met de groei van het feest nam ook de geluidsoverlast voor omwonenden toe. Vorig jaar troffen bewoners en organisatie  elkaar meermaals in de rechtbank. De bestuursrechter achtte de overlast voor de buurt uiteindelijk onacceptabel en verbood versterkt geluid tijdens het feest. Voor de organisatie zat er daarna niets anders op dan het feest te annuleren.

Oss tekende direct hoger beroep aan. Niet om alsnog gelijk te halen, wel om aanknopingspunten voor beter beleid. De uitspraak liet tot begin deze maand op zich wachten en bood amper de gehoopte handvatten. Partycrew zegt de ontwikkelingen rond nieuw Oss’ evenementenbeleid desondanks met belangstelling af te wachten. Het bedrijf hoopt dat de feesten in 2020 alsnog terugkeren in de Eikenboomgaard.