Volledig scherm
In het Rode Kruisgebouw worden binnen no time 320 kerstpakketten ingepakt voor mensen die leven onder de armoedegrens. © Rachelle Suppers

Kerstpakketten voor minderbedeelden Oss klaar voor verzending

Ma 18 dec: Geolied als een machine pakken zo’n twintig vrijwilligers binnen twee uur 320 kerstpakketten in. Bestemd voor mensen in Oss en omgeving die leven onder de armoedegrens. 

Een paar tafels in het Rode Kruisgebouw aan de Kromstraat vormen de lopende band, sterke armen voorzien iedere kartonnen doos van een pak nasi, een potje aïoli en doosjes pasteitjes. Aan het einde van de rij vrijwilligers wordt de inmiddels volle doos snel nog voorzien van het boekje ‘Sociale kaart tegen armoede’, vers van de pers. In dit boekje overzichtelijk allerlei adressen waar je kunt aankloppen wanneer je problemen hebt. Van Schuldhulpmaatje tot het Repair café. Aan het einde van de rij worden de dozen vakkundig dichtgeplakt en op een hoge stapel gezet. Klaar voor verzending.

Deze week gaan al deze 320 pakketten naar huishoudens in Oss die leven onder de armoedegrens. ,,Recentelijk onderzoek wijst uit dat er in wijken de Ruwaard en Schadewijk één op de vijf kinderen onder de armoedegrens leeft. Dat is gigantisch veel. Landelijk is dit één op de tien”, weet Mari Peters, voorzitter van Stichting Met Elkaar. Dit is de stichting die voorheen de naam Prota (Platform regio Oss tegen Armoede) droeg. ,,Maar het grootste probleem is nog steeds: hoe vind je deze mensen. Wij werken samen met instanties als Ons Welzijn, de Seniorenraad en de Titus Brandsma Parochie. Zij zorgen ervoor dat de pakketten op de juiste plekken terechtkomen.”

Dit jaar ging het aantal pakketten wel van 350 naar 320. ,,Het is steeds moeilijker om sponsoren te vinden”, bekent Anton Raams, verantwoordelijk voor de inkoop en organisatie. ,,Na de crisis hebben we het aantal sponsoren zien teruglopen.”

Daarom wil Met Elkaar zich meer in de kijker zetten. Voorzitter Peters: ,,We hebben altijd gewerkt vanuit de stilte, nu worden we steeds zichtbaarder.” En omdat Met Elkaar lang niet meer de enige is in Oss die zich inzet voor de armen in Oss wordt er naar samenwerking gezocht. ,,Zoals met Thuis in Oss, voorheen Oss verwelkomt Vluchtelingen. Wij horen bijvoorbeeld zo of zij nog wat over hebben wat wij dan weer mogen gebruiken. En bijvoorbeeld stichting Mama’s met een Missie die onlangs een prachtig Sinterklaasfeest neer hebben gezet. Die zaal kan nog voller. Samen moeten we ons zien te verbinden, dat is de uitdaging.”

Op de valreep werd er nog een extraatje toegevoegd aan de kerstpakketten: speelgoed in een doos die versierd is door kinderen van basisscholen Pius X en de Nicolaasschool. Een initiatief van Ladies Circle Oss. De pakketten met deze extra cadeaus gaan naar huishoudens waar kinderen wonen. 

Volledig scherm
De kerstpakketten met daarvoor de versierde dozen met speelgoed. © Met Elkaar
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.