Volledig scherm
Jelske Jak en Michel ter Horst in hun Contemporary Arthouse. © Rachelle Suppers

Kunst achter de ramen tegen leegstand in Oss

Ma 16 okt: Zeefdrukken van Herman Brood en Henk Schiffmacher, opgezette dieren met pakjes aan onder een stolp en ‘cityscapes’ van Amsterdamse kunstenaar George Heidweiller. Kunst moet leegstaande panden in Oss wat meer flair geven de komende tijd.

Geen Haagse school

Aan de Molenstraat runt Michel ter Horst zijn Contemporary Arthouse, een pop-up winkel naast winkel Mencave. ,,Dit zijn bevriende kunstenaars uit Amsterdam”, vertelt hij. ,,Je moet ervan houden, maar het zijn wel namen die internationaal goed gaan in de kunst.” Ter Horst komt uit Oss, maar woont ook in Amsterdam. Tot en met december is hij te vinden in de Osse pop-up winkel. Samen met hond Lola die netjes op het matje voor de deur blijft liggen. Overigens is de winkel een gezamenlijk initiatief van Ter Horst en buurvrouw Jelske Jak van Mencave. ,,Er komen in die korte tijd dat we nu open zijn best veel mensen binnen wandelen die een praatje maken.” En inderdaad, niet veel later komt stapt er een man over de drempel. ,,Geen Haagse school of wel?”, concludeert hij.

Bij de kunstwerken hangen eerlijke prijskaartjes. ,,Deze kunst is niet goedkoop. Zo is het meteen duidelijk waar je aan toe bent. Het is overigens ook niet per se de bedoeling om alles te verkopen, dit is meer een test en een poging dit pand in de schijnwerpers te zetten”, legt Ter Horst uit.

Ruw'Art terug in Houtstraat

Even verderop in de Houtstraat is ook kunst in aantocht. Hier opent amateurkunstgenootschap Ruw’Art binnenkort weer haar deuren in de voormalige Fietsenwinkel.nl. ,,We zijn blij dat we weer terug naar dit pand gaan. Hier mogen we blijven tot er een nieuwe huurder is gevonden, net als de eerste keer in 2014. Toen hebben we er bijna drie jaar gezeten”, vertelt Henk Ruurda van het kunstcollectief dat zo’n vijftien kunstenaars telt. In het pand zullen werken tentoon worden gesteld, maar het dient ook als atelier. ,,We willen nu wel meer laten zien. We gaan nog kijken hoe we het precies invullen.”

En zo vult kunst de komende tijd twee keer een leegstaand pand in het centrum. ,,Mooi toch, ander wordt het weer zo’n ‘sloom zootje’ net als voorheen, met al die lege panden”, vindt Ruurda. En zo is het maar net. Wel nog even sparen nog voor dat staaltje ‘contemporary art’ aan de muur. 

Oss, Uden e.o.