Volledig scherm
Zwembad in de stad, Walstraat. © Rachelle Suppers

Lastminute op zonvakantie in Oss

ColumnDo 26 jul: Praatjes over het weer scoren altijd goed, maar nu lijkt het echt nergens anders meer over te gaan. Op iedere straathoek in het Osse centrum treffen mensen elkaar om even uit te puffen en zich samen te verbazen over deze extreme hitte. ‘Al 31 graden en ’t is pas elf uur’, klinkt het met een zucht. 

Shoppen doe je deze weken net zoals je dat in vakantieoorden als Spanje of Italië doet. Slenterend en klepperend met je teenslippers. Pauzeren met een drankje op het terras en dan weer op zoek naar de volgende winkel met een goed werkende airco. Inspiratieloos snuffelend tussen de rekken vol ‘sale’, maar met nul zin om iets te passen. En al helemaal geen lange broeken.

Siësta?

Het winkelpersoneel kreunt en steunt ondertussen, verlangend naar een siësta tussen twee en vijf. Enkele ondernemers in het Osse centrum hebben het beter bekeken: zij gooien de winkel dicht voor een vakantie. Of passen hun winkeltijden aan, zoals Mencave in de Kerkstraat bijvoorbeeld. Tropenrooster, deze hele week van 10.00 tot 16.00 uur, valt er te lezen op social media. Winkels Il Particolare en Flow / Wolf doen ook mee.

Andere winkels proberen mensen te lokken met briefjes voor de (gesloten) deur: ‘Binnen is het lekker koel’ of ‘wij hebben airco’ valt er met regelmaat te lezen.

Zwembaden en een watertafel

Voor de deur van Bogaerts Optiek dobberen drie strandballen in een zwembadje en ook in de Walstraat is een zwembad opgezet. Net als drie jaar geleden toen het centrum bezaaid was met dit soort watervermaak.

Toch blijft er één plek in het centrum met stip bovenaan staan als het gaat om verkoeling: de watertafel op de Heuvel. Terwijl pa en ma tevreden toekijken vanaf een terrasje dartelen kinderen – groot en klein – in zwemkleding door de fontein, genietend van de verkoelende stralen water. 

Echt, het geschenk van BrabantWonen ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan heeft zichzelf al honderd keer terug verdiend in geluksmomentjes voor deze kinderen. Waarom zouden we deze zomer eigenlijk nog naar ‘de zon’ vliegen?