Volledig scherm
Het Hooghuis Locatie Zuid © Google Streetview

Leerlingen gooien met bloem tijdens examenstunt Het Hooghuis: school in Oss doet aangifte

updateOSS - Scholengemeenschap Het Hooghuis doet aangifte na een uit de hand gelopen examenstunt. Vorige week bestormde een groep leerlingen het schoolgebouw van Het Hooghuis Zuid aan de Ruivert en gooide daar met pakken bloem. Volgens de politie is er flink wat schade aan schoolmateriaal én aan privébezittingen van medewerkers. 

Afgelopen woensdag bestormde een groep van zo'n tien tot vijftien gemaskerde jongeren het schoolgebouw. Voor de entree en in de school gooiden ze onder luid kabaal met pakken bloem. Eén van de jongeren filmde de actie. De beelden verschenen onder meer op Dumpert en YouTube. Alleen al op dat eerste platform zijn ze inmiddels meer dan 115.000 keer bekeken. De meeste reaguurders spreken schande van de actie. 

Volgens een leerling die getuige was van de examenstunt is er vooral schade aangericht aan computers en andere apparatuur. Een speciaal bedrijf zou zijn ingevlogen om de spullen en het gebouw schoon te maken. Volgens de ooggetuige heeft de school de identiteit van praktisch alle raddraaiers inmiddels achterhaald. Het zou uitsluitend gaan om jongens. 

Scholengemeenschap Het Hooghuis weigert in te gaan op vragen over het incident. Onduidelijk is daarom hoe veel leerlingen precies bij de actie waren betrokken, hoe zij gestraft worden en wat de school in het vervolg gaat doen om dergelijke acties te voorkomen. In een summiere reactie geeft schoolhoofd Ilja Arts alleen aan dat de actie onaangekondigd was en niet binnen de grenzen van het acceptabele past.

Niet de bedoeling

,,Wanneer leerlingen ideeën hebben voor ludieke acties omarmen we deze", schrijft ze. ,,Het is echter nooit de bedoeling dat deze zo uit de hand loopt dat er schade aan personen of eigendommen ontstaat. Inmiddels draait de school gewoon weer door en is de orde hersteld. We hebben het onderwerp uitgebreid besproken in de klassen.”

Volledig scherm
Een screenshot uit het bewuste filmpje. © Dumpert

Volgens de politie wilde een groep leerlingen van het Hooghuis eerder op woensdag met een scooter door de schoolgangen rijden, bij wijze van examenstunt. Het Hooghuis kreeg daar lucht van en deed de poorten tot het schoolplein dicht. De politie zegt geen aanhoudingen te hebben verricht. 

Volgens dezelfde politiewoordvoerder inventariseert de school op dit moment de schade. Zodra die is opgenomen volgt één aangifte namens het Hooghuis en een aantal medewerkers. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. De school heeft camerabeelden van de actie aan de politie overhandigd. De politie verwacht dat het onderzoek nog wel even zal duren.