Volledig scherm
Het aangepaste ontwerp van het Walkwartier. De woontoren krijgt een compleet andere uitstraling. © ABSENT MATTER

Linkse oppositie keert zich tegen woontoren in Walkwartier: ‘Moet icoon voor Oss worden’

UpdateOSS - De linkse oppositie in de Osse gemeenteraad heeft de aanval op de woontoren in het Walkwartier geopend. PvdA en SP willen het college donderdag opdragen alsnog voor een iconisch gebouw te gaan, dat dichter bij het vorige ontwerp staat. GroenLinks wil wethouder Van Orsouw aan de tand voelen over zijn rol in het dossier. 

Twee weken geleden onthulde het gemeentebestuur het laatste ontwerp van het Walkwartier. Daarop heeft de beeldbepalende woontoren van het imposante complex een veel soberder uitstraling dan op eerdere tekeningen. Ronde gevels maken plaats voor een kaarsrecht ontwerp. Wit en glas zijn ingeruild voor een donkere baksteen. Onder meer leden van de UIThuis-groep, die aan de wieg stond van het Walkwartier, reageerden teleurgesteld.

Volgens de PvdA is de uitstraling van de woontoren cruciaal voor de kwaliteit van het Walkwartier en het draagvlak onder inwoners. Een mooi Walkwartier straalt immers af op heel Oss. De partij wil daarom een icoon in het centrum neerzetten. Om dat te betalen wil de PvdA meer geld ophalen bij commerciële partijen of op zoek naar andere dekkingsmiddelen. De SP heeft zich al aangesloten bij de PvdA-motie.

Ook GroenLinks is uiterst kritisch. De partij  wil wel eens weten waarom wethouder Van Orsouw geen contact heeft gezocht met de raad voor het budget van het Walkwartier. GroenLinks wil met bijzondere architectuur een impuls geven aan het Osse centrum. Het laatste ontwerp zou veel te doorsnee zijn. 

Kritiek

Van Orsouw reageerde zondag voor het eerst op de kritiek op het nieuwe ontwerp. Bij talkshow 't Lof in Berghem zei hij dat Oss moet roeien met de riemen die het heeft. ,,Als we het willen doen zoals we in november presenteerden, moet er 2 of 3 miljoen euro bij”, sprak hij toen. ,,Dan gaat de OZB gigantisch omhoog, dat kan gewoon niet.”

Een nieuwe aanpassing van het ontwerp zou onvermijdelijk tot nieuwe vertraging leiden. Donderdagavond moet blijken hoeveel partijen de motie van PvdA en SP steunen. 

Volledig scherm
Het ontwerp uit november © Absent Matter